– consilierul local Ilie Birzu a propus ca vinzarea de etnobotanice sa fie interzisa la mai putin de o mie de metri fata de unitatile de invatamint, lacasuri de cult, institutii religioase, de cultura, publice sau locuri de agrement – proiectul a fost aprobat de consilierii locali bacauani, iar patronii magazinelor de vise au 15 zile sa se conformeze noilor reglementari
Comercializarea plantelor etnobotanice pe teritoriul municipiului Bacau a fost reglementata de consilierii locali. Dat fiind consumul tot mai mare, mai ales in rindul tinerilor, dar si explozia de magazine de vise, consilierii au aprobat un proiect care duce aceasta tentatie cit mai departe de oras si de consumatori. Initiativa i-a apartinut consilierului local Ilie Birzu (PNL). „Consider acest proiect initiat de intreg Consiliul Local, nu numai de mine. Le multumesc tuturor celor care m-au ajutat sa il transform in cadru legal”, a declarat Ilie Birzu. Noua Hotarire a Consiliului Local Bacau vizeaza completarea unei hotariri mai vechi, din 2006, prin care a fost aprobat Regulamentul de Urbanism Comercial si procedura de eliberare a autorizatiei de functionare si profil de activitate, precum si a autorizatiei de amplasare si profil de activitate. Prin noile modificari s-a aprobat ca activitatea de comercializare a produselor de tip etnobotanic in spatii amenajate pe raza municipiului Bacau sa se desfasoare doar cu asigurarea unei distante minime de 1.000 de metri fata de unitatile si institutiile de invatamint si educatie, lacasurile de cult, institutiile religioase, de cultura, publice, locurile de agrement si distractie, gara, autogara, altele similare. Patronii magazinelor de vise care nu vor indeplini noile conditii au termen de 15 zile sa se conformeze cu noile reglementari, in caz contrar li se va anula autorizatia. Totodata, patronii care vor comercializa seminte de plante, flori, animale de companie si hrana pentru acestea vor trebui sa faca dovada ca sint autorizati in acest sens si vor prezenta o declaratie sub semnatura privata daca obiectul de activitate cuprinde sau nu comercializarea de etnobotanice.
Aproape o suta de tineri au avut probleme din cauza consumului de etnobotanice
Putini stiu ca primul magazin de vise din tara noastra a fost infiintat in 2008, in Bacau. De atunci, magazinele s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie, Bacaul detinind suprematia la nivel national. Ca urmare, a crescut si consumul de etnobotanice, mai ales in rindul adolescentilor si tinerilor. Din 2009 si pina in prezent, 75 de persoane au ajuns in evidentele Sectiei de Psihiatrie de la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau dupa ce au consumat substante psihoactive. Lor li se adauga alte 22 persoane cu virste intre 12 si 28 de ani care au beneficiat de serviciile Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog. Statisticile mai arata ca majoritatea cumparatorilor au virste intre 16 si 18 ani.
vip a zis
In loc de 1000 de metri eu as fi cerut 1000 de mile marine…..
cetateanul turmentat a zis
De ce nu o interzic de tot?