• în tot orașul mirosea ieri îngrozitor, însă pînă acum nu se știe cine este autorul poluării • deși mirosea a closet, comisarii de mediu au mers să verifice nivelul amoniacului emis de Sofert
Zeci de mii de oameni din muncipiul Bacău au mers pe străzi ieri, în jurul prînzului, cu mîinile la nas. Copiii erau trași pe părinți după ei mai repede, doar, doar, or ajunge undeva unde să scape de mirosul pestilențial. Bătrînii mergeau prin piețe cu batistele la nas, la fel și ceilalți coborîți din autobuze și mașini, pe care mirosul îi izbea ca o măciucă. Era aproape imposibil să mergi pe stradă. Un miros greu, a canal, parcă emanat de dejecții cuprinsese totul.
Întreaga poveste a durat mai bine de o oră. În tot acest timp, străzile aproape s-au golit. Firesc, s-a ridicat imediat întrebarea: de unde acest miros care a făcut aerul irespirabil?
După „experiențele” de pînă acum, mai tot băcăuanul a fost tentat să creadă că vina revine și de această dată combinatului de îngrășăminte chimice Sofert. Însă mirosul nu avea nici o legătură cu amoniacul cu care Sofert ne-a gazat în ultimii ani. Chiar și așa, comisarii Gărzii de Mediu și inspectorii Agenției pentru Protecția Mediului au măsurat valorile concentrației de amoniac emis de „Sofert”. „Am primit cîteva sesizări în acest sens și, drept urmare, am măsurat concentrația de amoniac în zona Izvoare și în sudul municipiului Bacău. Aceasta a atins valori situate în jurul a 0,22 de miligrame pe centimetru cub, ceea ce înseamnă că nu s-au depășit valorile maxime admise. Ce-i drept, ceva a fost, dar nu putem învinui pe nimeni”, ne-a declarat Marcel Moroșanu, comisar șef al Gărzii de Mediu Bacău. Un rezultat, de altfel, previzibil, în condițiile în care mirosul simțit de băcăuani aducea foarte puțin a amoniac, dar foarte mult a closet.
Automat, gîndul multora a fugit spre rețeaua de canalizare a orașului. Reprezentanții Regiei Autonome de Gospodărire Comunală (RAGC) nu neagă că ar fi posibilă apariția unor mirosuri neplăcute, însă în nici un caz în tot orașul. „Din cauză că temperaturile au crescut în ultimele zile, însă nu au fost precipitații, colectoarele canalizărilor nu s-au mai spălat. În aceste condiții, este foarte posibil să fi apărut în zona străzilor mai mari mirosuri urîte”, ne-a declarat Mihai Airinei, directorul tehnic al RAGC Bacău.
Cu alte cuvinte, toată lumea recunoaște că Bacăul a fost poluat. Ba încă atît de tare, încît oamenii aproape că fugeau de pe străzi, sufocați de aerul îmbîcsit. Interesant este că nimeni, nici chiar cei de la mediu nu au aflat încă cine se face vinovat de disconfortul creat populației. (Eduard Cucu, Costinela BREAHNĂ, Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns