Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a deschis, ieri, 14 iunie, cea de-a cincea sesiune pentru depunerea proiectelor din Masura 312 – Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microîntreprinderi. Potentialii beneficiari pot depune proiectele pina pe 15 iulie, la sediul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Bacau (in judetul in care va fi amplasata investitia.
Programul de primire a proiectelor la OJPDRP – ne-a informat directorul institutiei, Codrina Pascaru – este de luni pina vineri între orele 9,00 si 14,00, cu exceptia ultimei zile (joi, 15 iulie), cind se vor putea depune cereri doar pina la ora 12,00. Fondurile totale disponibile, pentru aceasta sesiune, sint de 95.857.420 de euro. Pentru accesarea lor, solicitantii de finantare trebuie sa îndeplineasca cerintele de conformitate si eligibilitate mentionate în Ghidul Solicitantului aferent Masurii 312, disponibil gratuit la OJPDRP Bacau. De asemenea, ghidul poate fi descarcat si de pe pagina oficiala de internet a APDRP, www.apdrp.ro. Suma maxima nerambursabila care poate fi acordata pentru finantarea unui proiect este de 200.000 de euro. Începind cu anul 2008, APDRP a primit pentru aceasta Masura 2.200 de cereri de finantare, in valoare de peste 336 de milioane de euro, fiind selectate spre finantare, pina în acest moment, 904 proiecte, în valoare de peste 115 milioane de euro. Cu alte cuvinte, au fost deja angajata aproximativ 30% din suma alocata pentru întreaga perioada de implementare, respectiv pina în 2013.
Cine poate solicita finantare
Beneficiarii eligibili sint microîntreprinderile si persoanele fizice neînregistrate ca agenti economici care se vor angaja, însa, ca pina la data semnarii contractului de finantare sa fie autorizate cu un statut minim de persoana fizica autorizata si sa functioneze ca microîntreprinderi. Sint finantate investitiile în activitati nonagricole productive, din industria usoara, de exemplu articolele de pielarie, încaltaminte, lina, blana, tricotaje, produse de uz gospodaresc. Sint, de asemenea, eligibile investitiile în activitati de procesare industriala a produselor lemnoase – începind de la stadiul de cherestea (mobila), în mecanica fina, asamblarea masinilor, productia de unelte si obiecte casnice etc. Investitiile pentru dezvoltarea activitatilor mestesugaresti, de artizanat si a altor activitati traditionale nonagricole cu specific local au în vedere prelucrarea fierului sau a linii, olaritul, brodatul, sau confectionarea instrumentelor muzicale traditionale. Totodata, se pot finanta si activitatile de marketing – mici magazine de desfacere a propriilor produse obtinute din aceste activitati. Eligibile sint si serviciile de croitorie, frizerie, cizmarie, dar si conectarea si difuzarea internetului, mecanizarea, transportul – altele decit achizitia mijloacelor de transport. In aceeasi categorie intra si protectia fitosanitara si însamintare artificiala a animalelor, în servicii pentru reparatii masini, unelte si obiecte casnice, producerea de energie regenerabila prin achizitionarea de echipamente de producere a energiei din alte surse regenerabile decit biocombustibilii. Achzitionarea echipamentelor pentru producerea de energie care utilizeaza energia solara, eoliana, hidraulica sau geotermica este permisa numai în scopul desfasurarii activitatii economice pentru care beneficiarul este sau va fi autorizat.
Lasă un răspuns