Consiliul Județean Bacău a participat la lansarea celei de-a doua ediții a ghidului bilingv, român-francez, „Cele mai frumoase sate din România”. Evenimentul a avut loc la Muzeul Satului din București și s-a bucurat de participarea lui Răzvan Filipescu, președintele Autorității Naționale pentru Turism, Benoit Rutten, delegat al regiunii Wallonie-Bruxelles, Excelenței Sale Philipe Gustin, Ambasador al Republicii Franceze la București, și a Excelenței Sale Jean Hubert Lebet, Ambasador al Elveției la București. În deschiderea manifestării, Nicolae Marghiol, președintele executiv al Asociației „Cele mai frumoase sate din România”, a declarat că „România este una dintre cele mai bogate țări din Europa în ceea ce privește patrimoniul material și imaterial. Acesta este lada noastră de zestre, el este totodată trecutul și viitorul nostru”.
Proiectul „Cele mai frumoase sate…” propune ca satele frumoase ale României, sate reprezentative din fiecare județ al țării, să se dezvolte pe baza moștenirii lor materiale și culturale, fie că este vorba despre dezvoltarea și valorificarea produselor agricole și tradiționale, de tradiții și obiceiuri unice, de natură și peisaje deosebite sau de agroturism.
De la CJ Bacău au participat consilierul județean Dumitru Brăneanu și consilierii de specialitate Luciana Pascu Cârlan și Dana Pricope. Județul Bacău a participat la acest proiect cu satele Ciugheș-Palanca, Poiana Sărată – Oituz și Dofteana. Produsele specifice promovate au fost produse tradiționale gastronomice precum: peștele în cetină de brad, zacuscă și pateu din păstrăv (Ciugheș-Palanca), cozonacii de la Dofteana și poale în brâu, uscățele din zona Oituz, dar și meșteșuguri transmise din „tată în fiu” din zona Oituz: olăritul și țesutul.
Claudiu TĂNĂSESCU
Lasă un răspuns