Acest proeict este implementat de Zona Metropolitană Bacău și are ca obiectiv pregătirea salariaților din primăriile care fac parte din asociație să elaboreze proiecte pentru atragerea fondurilor europene.
La Centrul de Afaceri și Expoziții “Mircea Cancicov” s-a lansat ieri un proiect foarte important pentru Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană (ADIZM) Bacău. La eveniment au participat primarul Romeo Stavarache, președintele Consiliului de Administrație al Zonei Metropolitane Bacău, care deține și funcția de președinte la nivel național a zonelor metropolitane, Liviu Scarlat, directorul Agenției de Dezvoltare Locală Bacău și manager de proiect, primari din comunele care compun Zona Metropolitană Bacău și reprezentanți de la primării.
Proiectul lansat ieri este „Creșterea capacității administrative prin programe de pregătire profesională continuă a angajaților din unitățile administrativ teritoriale componente a Zonei Metropolitane Bacău”. El își propune să dezvolte competențele profesionale și manageriale ale unui număr de 313 directori, șefi servicii și angajați ai administrației publice locale, respectiv ai primăriilor membre ale ADIZM Bacău (Berești-Bistrița, Blăgești, Buhoci, Faraoani, Filipești, Gioseni, Hemeiuș, Itești, Izvoru Berheciului, Letea-Veche, Luizi Călugăra, Măgura, Mărgineni, Gârleni, Horgești, Odobești, Prăjești, Sărata, Săucești, Secuieni, Tamași, Traian).
“În urmă cu un an anunțam că Zona Metropolitană Bacău a câștigat un proiect deosebit de important – a declarat primarul Romeo Stavarache. Suntem singurii beneficiari ai unui astfel de proiect din zonă. Începem să ne pregătim oamenii pentru viitoarele proiecte comune din cadrul Zonei Metropolitane, pe fonduri europene. În șase luni vom ști care va fi și guvernanța pe zonele metropolitane și ce fonduri vom putea aceesa pe acest sector. Sunt convins că aceste cursuri de instruire și pregătire profesională pentru 30 de comune din județ și municipiul Bacău vor aduce o contribuție semnificativă la accesarea fondurilor europene pe perioada 2014 – 2020. Sunt 313 oameni ce vor fi pregătiți în implementarea proiectelor”.
Obiectivul final este acela de a indentifica soluții de creștere a calității serviciilor, dar și informarea membrilor zonei metropolitane în vederea valorificării competențelor dobândite.
Proiectul a demarat în octombrie 2013 și se va desfășura pe o perioadă de 18 luni, până pe 16 aprilie 2015. “Este al doilea proiect al Zonei Metropolitane – a spus și Liviu Scarlat, managerul de proiect. Există zece domenii pe care vor fi instruți funcționarii publici și personalul contractual, de la manager de proiect, managementul calității, permisul de conducere al calculatorului, până la limba engleză. Cursurile sunt acreditate, diploma este acreditată de minister și recunoscută oriunde în România”.
Proiectul lansat ieri a este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative 2007-2013. Valoarea eligibilă este de 1.196.565 lei, din care 1.017.080 lei reprezintă suma nerambursabilă, iar cofinanțarea beneficiarului se ridică la 23.931 de lei.
După lansare, a urmat ședința Consiliului de Administrație a Zonei Metropolitane Bacău.
Lasă un răspuns