Crescătorii individuali de porci pot să își vândă animalele pe piața liberă sau să îi abatorizeze. Un ordin emis de ANSVSA a permis liberalizarea comerțului de carne de porc crescut în gospodăriile țărănești.
Suinele trebuie să fie identificate și însoțite de certificat de sănătate și alte documente/formulare de mișcare și pot fi vândute în alte exploatații non-profesionale, târguri de animale autorizate/înregistrate sanitar-veterinar, abatoare neincluse în sistemul canalizat de producere a cărnii de porc în România, destinată punerii pe piața UE. Transportul animalelor este permis numai cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar-veterinar. Este interzisă reintroducerea în fermele comerciale de tip industrial a suinelor ieșite din exploatație în scopul comercializării. În județul Bacău, până la sfârșitul lunii iunie, au fost aplicate 33 de sancțiuni în valoare de 19.800 lei, pentru lipsa documentelor de proveniență pentru animale, a autorizației de transport, nerespectarea cerințelor de bunăstare pe timpul transportului. (Cătălina CHIFU)
Lasă un răspuns