Cunatumul alocației zilnice de hrană pentru vârstnicii asistați la Centrul de îngrijire bătrâni din municipiul Bacău a fost mărit. Dacă până acum aceasta avea o valoare de 14,5 lei pe zi, noua sumă aprobată de consilierii locali, la ultima ședință, este de 17 lei pe zi de persoană. Aceasta nu înseamnă însă că asistații vor primi mâncare mai multă sau mai scumpă, ci doar o corelare a prețurilor produselor cu scumpirile. „Alocația a fost majorată ultima oară acum aproape doi ani – a declarat Victor Salomia, directorul Căminului de bătrâni din Bacău. Am majorat cuantumul alocației de hrană deoarece de atunci prețurile la alimente au crescut. Meniul va rămâne același”.
Meniul zilnic al unui bătrân asistat cuprinde dimineața un ceai, ou fiert, unt, margarină, gem, salam, kaizer sau parizer.
La prânz, bătrânii mănâncă diferite ciorbe sau supe de carne, costiță afumată, aripi de pui sau supă cu găluște, iar miercurea și vinerea se servește hrană de post. La evenimente primesc ciorbă de burtă sau rădăuțeană. La felul doi, meniul include de regulă o friptură la tavă sau gratar, cei la regim carne fiartă, cu garnitură de varză, mazăre, cartofi natur, piure, orez. Ca fel de mâncare se mai regăsesc ostropelul de pui, musacaua, tocanele, chiftelele cu sos sau sarmalele. La salate, iarna se folosesc murăturile din producția proprie, iar vara verdețurile.
Masa de seară cuprinde o salată orientală, lapte cu fidea, brânză cu smântână și mămăligă, macaroane sau omlete.
Claudiu TĂNĂSESCU
Lasă un răspuns