Țăranii nu mai sînt obligați să-și vaccineze porcii împotriva pestei porcine. Ei pot face acest lucru opțional, apelînd la serviciile Direcției Sanitar – Veterinare. În Onești, de exemplu, firma Carlacton, sau SNPAP, în Tîrgu Ocna, sînt unități autorizate să efectueze , la cerere, vaccinarea animalelor.
Doctorul Vasile Savin, epidemiolog în cadrul Direcției Sanitar -Veterinare Bacău, ne-a declarat că în județul Bacău au avut loc instruiri pe centre cu medicii sanitari, unde s-a discutat punctual ce trebuie făcut pentru prevenirea și combaterea acestei boli. Astfel de instruiri au avut loc la Bacău, Onești, Sascut și Podul Turcului.
La apariția cazurilor de boală, medicul veterinar împreună cu consiliul local vor înființa comandamente locale pentru prevenirea și combaterea bolii, aici fiind implicați toți factorii de răspundere din comună.
Pesta porcină este o boală specifică speciei porcine și mistrețului. Animalul contaminat refuză tot mai des mîncarea, îi apar pete de culoare roșie-violacee pe extremități (vîrful lobului, extremitățile membrelor anterioare și posterioare) și pe abdomen, nu se mai mișcă decît rar. La apariția acestor simptome, proprietarul e obligat să anunțe medicul veterinar, care, la rîndul lui, e obligat să recolteze probe de sînge și să le trimită la un laborator de analize. În termen de 24 de ore, laboratorul trebuie să trimită rezultatele medicului veterinar. Dacă rezultatele sînt pozitive și animalul este bolnav, se recurge la incinerarea lui și a eventualelor porcine existente în gospodărie și la dezinfectare, pentru ca boala să nu se răspîndească. Nu există tratament pentru pesta porcină. Aceasta nu se transmite la om. Statul suportă cheltuielile de dezinfecție și despăgubește proprietarul porcului bolnav. (Anda BEJAN)
Lasă un răspuns