• o ordonanță de urgență dată de Guvern stabilește că atelierele în care lucrează artiștii plastici, indiferent cui aparțin acestea, devin locații culturale protejate • artiștii trebuie însă să încheie contracte de comodat • proprietarii nu pot modifica destinația imobilelor decît cu acordul Ministerului Culturii și Cultelor
Artiștii plastici din Bacău nu au foarte multe spații la dispoziție în care să-și desfășoare activitatea și să-și expună lucrările. În ce privește atelierele de creație, practic este vorba de trei locații: una dintre ele se află pe strada Mioriței, o a doua pe Neagoe Vodă, la care se mai adaugă Galeriile de Artă „Arta”, care aparține artiștilor plastici. Dacă ultimul dintre spații, obținut de Uniunea Artiștilor Plastici (UAP) în urma unui lung proces cu societatea Termloc din Bacău, a fost adjudecat parțial de pictori, situația celorlalte imobile este neclară. Nu este vorba neapărat de statutul juridic în sine al acestor imobile în care creează de ani buni artiști consacrați din oraș, cît nesiguranța lor că, oricînd, ar putea fi scoși în stradă cu planșetele de pictat, lucrările gata încheiate și tot arsenalul.
Spre bucuria artiștilor, Guvernul a dat recent o ordonanță de urgență care lămurește care este statutul acestor spații. În actul normativ, care vine să completeze Legea 550, referitoare la vînzarea spațiilor comerciale proprietate a administrațiilor locale, se spune că acele locații în care lucrează artiștii și pentru care ei au încheiat contracte de închiriere sînt declarate spații culturale protejate.
Chiriașii au însă obligația să încheie cu proprietarii (consilii județene, locale, alte instituții sau regii) contracte de comodat pe cinci ani. Aceste pot fi prelungite ulterior pentru aceeași perioadă. Dacă proprietarul unui imobil de cultură protejat vrea să schimbe destinația acestuia, o poate face doar cu acceptul Ministerului Culturii și Cultelor.
Deși lucrurile nu sînt clarificate pînă la ultimul detaliu, urmînd să apară un alt act normativ în acest sens, artiștii plastici băcăuani consideră că măcar s-a început un proces amînat prea multă vreme. „Trebuie văzută procedura legală fie pentru a fi primite atelierele în posesie, avînd astfel posibilitatea de a le reface, fie pentru ni le închiria pe termen lung”, este de părere Cristina Ciobanu, unul dintre cei cinci artiști plastici care își desfășoară activitatea în atelierul de pe Neagoe Vodă. Soluția cea mai bună ar fi, în opinia artiștilor plastici, să li se dea spațiile în posesie. Sau, dacă nu, măcar să poată plăti chirie în tablouri sau alte creații de artă, așa cum se practică, spun ei, în alte țări din Vest.
„Apariția acestei ordonanțe a lămurit problema spațiilor noastre și a Galeriilor de Artă. Vom avea o discuție cu autoritățile locale privind situația atelierelor din strada Neagoe Vodă și sperăm să găsim înțelegere ca și pînă acum, eventual să le primim în folosință gratuită timp de zece ani”, ne-a spus Mihai Chiuaru, președintele filialei Bacău a Uniunii Artiștilor Plastici. (C. Gh.)
Lasă un răspuns