Amenințările procesatorilor de carne s-au materializat în majorări ale prețurilor. Cei care comercializează carne de porc tranșată în piețele municipiului Bacău au ridicat la propriu prețurile de comercializare. Sortimentele de carne de porc tranșată costă cu 10.000 – 20.000 de lei mai mult decît pînă acum cîteva zile. Procentual, mărirea este, în medie, de 10%. Dacă se ține cont de faptul că mulți dintre comercianți au legături doar cu abatoarele și nu cresc animale, prima tendință ar fi să se spună că această majorare este conjuncturală. Din păcate, nu este așa. O serie de furnizori din afara județului – cum este Kosarom Pașcani sau Avi-Top Iași – au majorat, probabil, prețurile sau, dacă nu, cei care le vînd produsele au făcut-o. Acest ultim exemplu privește în principal carnea de pui, dar cum acestea erau previzibile, este de așteptat ca și la sortimentele din alte tipuri să se întîmple același lucru. Salamurile și alte produse de industrializare a cărnii de porc nu s-au scumpit, cel puțin nu în galantare, dar acest fapt nu va întîrzia.
În acest context, și Agricola Internațional a umblat la prețuri. Vicepreședintele firmei, Grigore Horoi, afirmă că este doar o schimbare a ofertelor către clienți, dar care se materializează – măcar parțial – în scumpiri. Ieri, gigantul alimentar a majorat prețurile cu ridicata la carcasa de porc. „Noi am mărit prețurile către terți, numai că nu prea avem produsul pentru alții. Abia ne ajunge nouă pentru procesare”, a declarat vicepreședintele Agricolei. Prețul kilogramului de porc în carcasă este acum în jur de 57.000 de lei, caracterizat de oficialul Agricolei drept „real”.
Pe moment, prețurile la carnea de porc s-au majorat cu aproximativ 10%. Acest fapt a avut influență și asupra produselor din carne de vită, care s-au scumpit cam în aceeași proporție. Cît este de reală creșterea și cît va suporta piața, se va vedea în viitorul apropiat. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns