• Timp de șase zile, toată suflarea orașului s-a mutat în stradă. În fiecare zi, preț de cîteva ore, centrul Bacăului a fost transformat într-o adevărată scenă de spectacol. Actorii Teatrului „Bacovia”, instrumențiștii de la Filarmonica „Mihail Jora” au ieșit pentru prima dată în stradă și au susținut concerte în aer liber. Lor li s-au adăugat și membrii Trupei în căruță. Originalele lor costume create de mentorul trupei, Radu Bogdan Ghelu, au putut fi văzute prin tot orașul, delectînd prin giumbușlucurile lor spectatorii mai mari sau mai mici. Atît actorii Teatrului „Bacovia”, cît și membrii „Trupei în căruță”, au știut să ne arate că se poate juca teatru chiar și în stradă.
• Printre cele mai fotografiate vedete din Festival au fost fetele de la Blondi, care nu au ezitat să ia de după gît orice puști care a dorit să imortalizeze clipa în care visul de a sta alături de cele mai rîvnite blonde din România, a devenit realitate
• Bugetul ediției din acest an a „Zilelor Bacăului” a depășit 2,1 miliarde de lei. 331 de milioane au fost alocate organizării manifestărilor culturale, 149 de milioane de lei manifestărilor sportive, 750 de milioane au fost destinate invitaților care au susținut recitaluri în Festival, pentru cheltuielile organizatorice au fost puse la bătaie 345 de miloane de lei, 48 de milioane au fost acordate drept premii, iar cu 231 de milioane au fost plătite transportul și cazarea artiștilor invitați. Și statul a avut partea lui de încasări. Din bugetul festivalului au fost puse deoparte 314 milioane pentru plata tuturor taxelor și impozitelor către buget.
• Ca să drămuiască acest buget, Val Mănescu, directorul Festivalului a fost nevoit să se transforme într-un adevărat Hagi Tudose pentru mulți dintre invitații la Festival. Apăruți în ultma clipă pe afișul Festivalului, băieții din Grupul Autentic au venit acum cîteva zile să își negocieze contractul. „Cît veți cînta?”, i-a întrebat Val Măneascu. „Jumătate de oră”, au spus băieții de la Autentic. „20 de minute, că n-am bani”, a venit, promt, răspunsul directorului Festivalului, care a rămas ferm pe poziție chiar și după ce băieții au încercat să spună că sînt trupa etno cea mai bine vîndută din țară la această oră și că ar merita mai mult.
• Cel mai mic onorariu al unei vedete prezente în Festival a fost de 500 de dolari, iar cel mai mare, de 2.500 de dolari.
• Ceva mai bine de 1.000 de kilograme de mici, cîrnați și pulpe de pui au mai potolit foamea băcăuanilor prezenți seară de seară la spectacolele în aer liber pe scena mare de lîngă Sala Sporturilor, iar din gurile dozatoarelor au curs mai bine de 20.000 de litri de bere. Printre cei mai viteji consumatori de bere s-au aflat puștii de 14 -15 ani, care, scăpați de privirile părinților, încercau să vadă ce înseamnă să „fii cu adevărat bărbat”
• Printre cei mai privilegiați s-au aflat bodyguarzii, care, prin natura serviciului, au îmbinat utilul cu plăcutul, fiind mai tot timpul în preajma vedetelor invitate în festival
• Marii nemulțumiți ai Festivalului au fost comercianții, care nu au putut vinde orice flecușteț de bîlci. De exemplu, organizatorii nu au permis vînzarea în perimetrul scenei a jucăriilor pentru copii mai mici de trei ani, fără acceptul Oficiului de Protecție a Consumatorului.
• Una peste alta, cele șase zile de Festival au însemnat aproape 50 de ore de spectacol pe scena din fața Bazinului de înot, aproape 15 ore de spectacol de teatru, 20 de ore de concerte în aer liber, zeci de mii de oameni pe străzi și o armată întreagă de oameni care au dormit două trei ore pe noapte pentru a veghea la bunul mers al manifestărilor.
• Marele absent al Festivalului a fost Vasile Alecsandri, care trebuia să vegheze la bunul mers al manifestărilor de pe soclul său de piatră din fața Casei de Cultură. „Dacă ar fi venit la timp banii de la Ministerul Administrației Publice, am fi putut dezveli, la timp, statuia lui Vasile Alecsandri”, a explicat Val Mănescu. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns