• muncitorii nu mai pot fi încadrați în condiții grele de muncă, decît dacă locul de muncă este într-adevăr toxic • patronii refuză să comande teste la firme specializate pentru a nu plăti mai mult la CAS
În primii ani după Revoluție existau zeci de fabrici în județ care le dădeau muncitorilor diferite grupe de muncă. Fie că salariați făceau piulițe, fie că munceau într-un combinat chimic, toți erau încadrați într-o categorie de muncă, care le conferea anumite avantaje. Noua legislație acordă grupele de muncă cu mare greutate. Iar firmele care vor să aibă condiții grele de muncă, pot beneficia de acest lucru doar în urma unor controale severe.
Pînă acum doar nouă firme din județ au obținut avizul favorabil încadrării salariaților la condiții deosebite de muncă. Este vorba de Robinete Industriale, Pobac, Administrația de Trafic Aerian, Subex, Pambac, Gospomas, Spitalul TBC din Bacău, Întreprinderea de Lucrări Speciale și Distrigaz. Alte trei firme sînt în verificări pentru a primi undă verde din acest punct de vedere. „Cînd a intrat în vigoare actul normativ referitor la încadrarea muncitorilor la condiții deosebite s-au înghesuit 102 societăți din județ. La 27 dintre ele s-a demonstrat că cererea era nefondată, iar alte 24 de firme nu și-au depus dosarul nici acum, deși termenul expiră la 1 iulie”, ne-a explicat Ion Barbu, inspectorul șef al Inspectoratului de Muncă din Bacău. Specialiștii de la ITM spun că firmele din județ care au avut salariați încadrați în grupa a doua de muncă, considerată deosebită, evită să facă determinări de noxe, deși doar ele stabilesc dacă angajații sînt expuși la noxe. „Determinarea noxelor trebuie făcută pînă la 1 iulie. Poate unii directori de întreprinderi speră că acest termen va fi prelungit, însă noi, cel puțin pînă acum, nu avem informații în acest sens”, a spus Ion Barbu. Determinarea noxelor se realizează doar la cererea firmelor. Patronii nu se înghesuie și pentru că stabilitrea condițiilor grele de muncă i-ar obliga să plătească bani mai mulți la contribuția asigurărilor sociale de stat, adică 40% față de 35% cît plătesc în mod obișnuit pentru un salariat. (C.T.)
Lasă un răspuns