• acest imobil se poate prăbuși la primul cutremur • viceprimarul Laurian Lucaș spune că agenții economici de la parterul blocului vor trebui să-și oprească activitatea pe timpul lucrărilor, în timp ce în apartamentele locatarilor se va trece cu lucrările dintr-o cameră în alta
Conducerea Primăriei Bacău a decis ieri, după mai multe runde de consultări avute cu proiectanți, arhitecți și specialiști în construcții, care vor fi soluțiile tehnice ce vor fi aplicate pentru reconsolidarea blocului 11, de pe strada Mărășești, care se poate dărîma la primul cutremur. „La subsolul și parterul blocului, unde se află spații comerciale, se va apela la varianta umedă, cu mortar și tencuială, iar partea de sus a clădirii va fi consolidată cu fier beton și armătură metalică. În acest fel, locatarii apartamentelor situate la etajele I-IV ale clădirii nu vor mai părăsi locuințele pe toată perioada desfășurării lucrărilor, ci vor elibera, pe rînd, cîte o cameră. Agenții economici care își desfășoară activitatea la parterul clădirii vor fi singurii care vor fi nevoiți să își oprească temporar activitatea”, ne-a explicat viceprimarul Laurian Lucaș. Situat vizavi de Primăria municipiului Bacău, blocul cu probleme a fost primul ales pentru consolidare de Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței (MLPTL).
Conform unei hotărîri guvernamentale, MLPTL trebuie să înceapă lucrări de consolidare la toate locuințele care prezintă un grad ridicat de seismicitate. Costul lucrărilor va fi suportat de locatari, singurii care beneficiază de gratuitatea executării lucrărilor de consolidare fiind persoanele care au un venit lunar pe membru de familie mai mic decît salariul mediu pe economie. Cei mai mulți locatari din blocul 11 sînt pensionari și, ca atare, beneficiază de gratuitatea executării lucrărilor de consolidare. Ion Butucaru, directorul general al Primăriei Bacău a precizat că, după ce vor fi consultați locatarii acestui bloc asupra variantei alese pentru consolidarea clădirii, se va trece la întocmirea proiectului și organizarea licitațiilor în vederea găsirii firmei de construcții care se va ocupa de lucrări. „Este posibil ca din primăvară să putem începe lucrările de construcții. La această oră nu putem spune cu precizie care va fi termenul de finalizare. În Roman, un bloc similar celui de pe strada Mărășești, a fost reconsolidat în aproape cinci ani. Sperăm ca la noi lucrurile să decurgă mult mai repede”, a precizat Ion Butucaru. Se estimează ca valoarea finală a lucrărilor să ajungă la aproximativ 17 miliarde de lei. În situația blocului 11 de pe strada Mărășești mai sînt și alte imobile din municipiul Bacău, însă Laurian Lucaș a precizat că, atîta vreme cît lucrările de consolidare de la acest bloc nu vor fi executate, MLPAT nu va aloca alte fonduri pentru lucrări similare. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns