• luni, trei bărbați au decis să se spînzure • majoritatea celor care-și pun capăt zilelor sînt bărbați • ei preferă lațul, în timp ce femeile se aruncă în fața trenului sau înghit medicamente
De la începutul anului și pînă în prezent, nu mai puțin de 22 de
băcăuani și-au pus capăt zilelor. Această cifră reprezintă un record,
dacă ținem cont de faptul că media anuală a cazurilor de sinucidere
este de aproximativ 40. Medicul Maricel Bădără, șeful Serviciului de Medicină Legală Bacău este de părere că acest lucru se datorează lipsurilor materiale care dau naștere la tensiuni sociale și la conflicte interfamiliale. „Toate aceste lucruri dau naștere la stres. În situații de stres, indivizi care, în viața de zi cu zi, se comportă normal, reacționează neașteptat. Cu cît stresul este mai intens, cu atît dezechilibrul este mai puternic și comportamentul acestor indivizi este anormal”, opinează doctorul Bădără.
Statisticile arată că mai bine de jumătate dintre sinucigași sînt
bărbați, care preferă spînzurătoarea, în timp ce femeile optează
pentru aruncarea în fața trenului sau ingerarea de medicamente în
cantități apreciabile. Asta, deși bărbații sînt cunoscuți ca extrovertiți
și pot trece mai ușor peste greutăți. Dacă la toate acestea se adaugă și consumul exagerat de alcool, actul sinuciderii devine aproape iminent. Așa s-a întîmplat și luni, cînd trei bărbați considerați normali în viața de zi cu zi au decis să se spînzure. La Horgești, Neculai Enculesei, de 43 de ani, a fost găsit de către familie atîrnînd de un șopron din curte, în timp ce Ioan Ghineț, de 53 de ani, s-a spînzurat la doar cîteva zile după ce venise acasă de la spital, unde fusese internat deoarece suferea de o boală psihică. Aceeași soartă a avut-o și Ioan Căruntu, de 51 de ani, din Blăgești. „Seara a băut cam 200 de grame de votcă apoi s-a culcat. Peste noapte s-a trezit și a dat drumul la radio ca eu să nu aud ce face, și s-a spînzurat de tavan. Așa l-am găsit dimineața”, povestește Maria, soția sa.
Medicii legiști spun că lunile cele mai critice pentru sinucigași sînt martie-iulie, cînd se înregistrează cele mai multe cazuri. Desigur, de cele mai multe ori, tentativele de suicid sînt sortite eșecului. Din această categorie fac parte puștioaicele care, rănite în dragoste, neînțelese de părinți sau pur și simplu în urma unui eșec școlar, iau medicamente cu pumnul. Doctorul Bădără spune că în ultima perioadă s-au înmulțit cazurile de suicid în rîndul persoanelor în vîrstă, care află că suferă de o boală incurabilă și vor să sfîrșească mai repede cu această viață, precum și a bolnavilor psihic, care suferă depresii nervoase. O altă categorie de sinucigași, mai puțini, e drept, o reprezintă pensionarii, persoanele abandonate de familie sau de societate, femei părăsite sau cărora le-a murit cineva drag, care devin victime ale deznădejdii și sfîrșesc prin a-și pune capăt zilelor. Deși sînt aparent sănătoși, aceștia preferă să moară decît să continue să trăiască în niște condiții pentru care nu au fost pregătiți. (Dan MUNTEAN)
Lasă un răspuns