• de la 29 de miliarde de lei, datoriile în lei și valută ale firmelor și populației au ajuns la aproape 58 de miliarde de lei • datoriile în lei și neachitate la bănci au scăzut cu peste 17 la sută
Băcăuanii și firmele de pe teritoriul județului par să aibă mari dificultăți în returnarea împrumuturilor în valută pe care le-au contractat la băncile comerciale. Statistici recent publicate de către Banca Națională a României arată că cei care se împrumută în moneda națională returnează mai ușor creditele, în timp ce plata ratelor în valută se face cu mare greutate. În lei și valută, împrumuturile neguvernamentale acordate de băncile din Bacău au ajuns în iulie la echivalentul a peste 3.770 de miliarde de lei, în creștere față de luna anterioară cu peste 220 de miliarde de lei (6,2 la sută). Mai mult de jumătate din totalul creditelor, peste 2.332 de miliarde de lei, s-a făcut în moneda națională, indicator care a crescut în iulie față de iunie cu peste șapte la sută, adică cu peste 154 de miliarde de lei. Dintre creditele în moneda națională, cea mai mare parte sînt pe termen scurt, 1.334 de miliarde de lei, dar luna trecută populația și firmele au împrumutat în acest fel doar puțin peste 11 miliarde de lei. O creștere substanțială se constată la împrumuturile în lei pe termen mediu și lung, care au ajuns la aproape 999 de miliarde de lei, dintre care peste 144 de miliarde de lei au fost acordate în iulie, ceea ce reprezintă o creștere de peste 144 la sută față de luna anterioară. Restanțele la împrumuturile în lei au scăzut în iulie față de iunie cu peste 17 la sută, ceea ce înseamnă că datoriile neplătite în lei s-au redus cu 4,4 miliarde de lei pînă la 21 de miliarde de lei, cît se înregistra la finele lunii trecute.
Probleme majore apar însă la împrumuturile în valută. Acestea au însumat în iulie peste 66 de miliarde de lei în echivalent valutar. În total, împrumuturile în valută au ajuns la sfîrșitul lunii iulie la valoarea de 1.438 de miliarde de lei, mai mult cu aproape 33 la sută decît în luna iunie. Creșterea volumului împrumuturilor în valută a adus și o creștere de peste zece ori a restanțelor la returnarea acestora. În luna iunie, datoriile neachitate erau de 3,35 de miliarde de lei, în valută, pentru ca în iulie să ajungă la peste 36 de miliarde de lei. Ca urmare, restanțele acumulate numai luna trecută au fost de aproape 33 de miliarde de lei, exprimate în valută. Alexandru Obreja, funcționar bancar, este de părere că restanțele mari la creditele în valută sînt cauzete mai mult de factori psihologici. „Firmele și populația par să returneze mai ușor creditele în lei, deși dobînzile sînt mult mai mari, și au mari dificultăți la cele în valută. E adevărat, poate fi de vină și creșterea dolarului, dar multe împrumuturi sînt în euro, a cărui paritate cu leul a scăzut în ultimul timp. Oricum, valoarea restanțelor nu este îngrijorătoare, fiind mai mică de 13 la sută din totalul creditelor contractate”, opinează Obreja.
BCR mărește dobînzile la creditele în valută
Cele mai multe dintre creditele în valută contractate de către populație sînt cele pentru achiziția de autoturisme și locuințe. De săptămîna viitoare, cel puțin creditele ipotecare devin mai scumpe. Banca Comercială Română (BCR) majorează, de luni, 1 septembrie, dobînzile la creditele în valută, cu 1,5 puncte procentuale la cele pe tremen scurt și cu două puncte procentuale la cele pe termen mediu și lung, se arată într-un comunicat al băncii. De asemenea, pentru creditele ipotecare în valută care vor fi aprobate începînd cu luna septembrie, marja de dobîndă practicată va crește cu doi la sută. Pentru cele aprobate pînă la această dată, se menține nivelul de dobîndă anterior. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns