Absolvenții clasei a IV-a din orice școală din Bacău se pot înscrie în clasa a V-a la Colegiul Național „Ferdinand I”. Despre această opțiune, o premieră, ne-a vorbit directoarea colegiului, prof. Gigliola Ceunaș.
– De ce ar opta părinții să-și trimită copiii să facă gimnaziul într-un colegiu?
– Gimnaziul parcurs într-un colegiu este realmente o școală de performanță. În istoria acestei instituții, am avut adevărate performanțe la naționalele de Matematică și Fizică, dar, mai nou, și la Informatică sau chiar la Religie catolică. Ne vin copii de la școli foarte bune, copii foarte pregătiți. Să faci gimnaziul la un colegiu este un pic mai greu, dar merită. Rezultatele se văd în timp. Părinții care vor performanță aleg această variantă. Sunt anumite avantaje. În mod firesc, apar decalaje între copiii care învață de mici la un colegiu și restul elevilor. La examene, concursuri și olimpiade se văd diferențele. Însă studiul și performanța, deși prioritare, nu sunt tot ceea ce le oferim deosebit. Elevii noștri sunt implicați și în multe activități extracurriculare la nivel local, județean și chiar internațional. Colegiul nostru este școala cu cele mai multe proiecte internaționale din întregul județ, iar elevii au posibilitatea să participe, gratuit, la mobilități și activități în mai multe țări din Europa.
– Când încep înscrierile și câte clase aveți pregătite?
– Pe 22 aprilie s-a dat startul înscrierilor, care se vor încheia pe 16 mai. Pe 17 mai va avea loc testarea elevilor la Limba română și Matematică. Este o testare organizată doar pentru elevii noi, veniți de la alte școli, și nu pentru cei care învață deja la „Ferdinand”. Testarea ne ajută să evaluăm capacitățile noilor elevi și să formăm noua clasă. E nevoie de o selecție, mai ales că an de an se înscriu 35 – 40 de elevi. Cei mai mulți vin de la școlile Cuza, Spiru Haret, Miron Costin și nr. 10. Anul acesta vor exista două clase a V-a. Prima îi va cuprinde pe elevii noștri, care sunt în prezent în clasa a IV-a, iar a doua, pe care intenționăm să o formăm acum, va avea 25 de locuri.
– Ce program vor avea copiii? Vor învăța dimineață sau după-amiază?
– Elevii vor avea program de dimineață. Este foarte important pentru randamentul copiilor. În alte școli, părinții sunt păcăliți. În clasa a V-a copiii învață dimineață, dar dintr-a VI-a se schimbă programul, iar elevii sunt nevoiți să învețe după-amiază. Or, nu e normal, e foarte obositor pentru această vârstă. Copiii nu mai sunt atenți, iar capacitatea de învățare e redusă.
– Ați stabilit care sunt cadrele didactice care vor preda la această clasă?
– A fost o prioritate să mă gândesc la cadre didactice cu experiență la gimnaziu și cu rezultate foarte bune, mai ales la Română și Matematică, materii de examen. De asemenea, s-a ținut cont că profesorii care vor preda la aceste clase trebuie să știe să-i atragă pe elevi, să-i motiveze, mai ales că volumul de muncă este foarte mare, exigențele sunt crescute. Copiii trebuie ajutați să reziste, să nu cedeze. Astfel, la clasa nou formată Matematica va fi predată de prof. Ovidiu Trofin, iar Limba română de prof. Mihaela Chiribău, doi profesori de excepție, cu multă experiență, în care am încredere.
Cătălina CHIFU
Lasă un răspuns