Un raport prezentat de Parlamentul European dezvaluie ca sinuciderile produse pe fondul depresiilor cronice fac mai multe victime in rindul populatiei UE decit accidentele rutiere.
In consecinta, reprezentantii Parlamentului cer statelor membre sa dezvolte programe de prevenire a acestei afectiuni. Politicienii au aratat ca aproximativ 60.000 de sinucideri au loc, anual, in spatiul european (iar suicidul nu este declarat in toate cazurile de deces, din diverse motive, mai ales religioase). In noua din zece situatii, acestea sint atribuite unei afectiuni psihice. Concluzia ar fi ca „sanatatea mintala a fost neglijata la nivel european” si ca e necesar „sa se ia masuri inca din stadiul incipient al bolii”.
Noi, romanii, credem ca stim „leacul” pentru depresie, intrucit apelam dintotdeauna la metode defensive in vremuri de criza (razboi, seceta, saracie, molima s.a.m.d.). Una dintre acestea e aparitia de noi anecdote, bancuri, poante, dar asta, desi ajuta, nu-i de ajuns.
Ramine ideea ca mai putin de doi la suta dintre romani apeleaza la psiholog in momentele dificile. Numai anul trecut, cam o suta de bacauani s-au sinucis, depresia fiind una dintre cauze. Eu zic ca ar fi cazul sa ne amintim ca avem specialisti care pot ajuta!
Lasă un răspuns