Este clar: nu înțelegem cum stă treaba cu iarna. Oricâți inși s-ar perinda prin structurile administrative, de câte ori ninge (de obicei, fenomenul este normal în ianuarie și februarie!), țara este dată peste cap. Și nu doar cei responsabili cu deszăpezirea și intervențiile în caz de urgență sunt depășiți de situație. Întreg poporul o ia razna! Joi și vineri s-au dat comunicate peste comunicate în care se anunțau ninsori abundente și viscole violente. Cetățenii erau rugați, somați, implorați să stea în week-end la casele lor dacă nu au vreo urgență. Sâmbătă și duminică, ce să vezi?! Fel de fel de ciumpalaci voiau să ajungă pe la cabanele din munți (Rânca, de exemplu), pe la soacrele nevizitate sau pur și simplu aveau chef de plimbare… Îți vine să-l parafrazezi pe Eminescu: „La poporu-ți mare, mari conducători!”… După un asemenea haos (la care românii de rând au contribuit vârtos!) te și miri că au fost înregistrați doar vreo 13 morți!
A nins în trei zile cât pentru întreaga iarnă de până acum. Ne plângeam de încălzirea globală, de temperaturile primăvăratice din decembrie, de dorul de nea… Acum sper că ne-am săturat! Cică din după-amiaza asta o luăm de la capat: ninsori, viscole și harababură în trafic. Nu cred că există vreo structură administrativă în țara asta care să aibă o procedură pentru scoaterea unui oraș de sub zăpezi. Se cheltuie bani aiurea. Câteva buldozere plimbă nămeții dintr-un loc în altul, blochează mașinile staționate și încurcă traficul, atâta cât mai este. Parcările mari au dispărut demult, iar cele care au rămas nu sunt deszăpezite. Sunt ele cu plată, dar în afara dotării cu automate care să încaseze banii nu au alte facilități. Nici măcar responsabilitatea pentru siguranța autovehiculului parcat legal nu și-o asumă cel care taxează…
Să revenim, însă, la… „deszăpezirea în zadar”! Nu înțeleg de ce se agită administrațiile atâta pentru a curăța străzile principale dacă nu ai unde opri mașina?! Să mă explic! Dacă am treabă la Primărie, să-mi plătesc impozitele (să zicem!), cu ce mă ajută faptul că bulevardul central este curățat dacă pe lângă trotuare și în parcări sunt parapeți de gheață? Nu am unde opri legal și în siguranță. Străzile curățate sunt bune doar să te plimbi, de ici colo, cu mașina, fără a te opri. Mărturisesc faptul că peisajul polar din oraș nu mă îndeamnă la plimbări aiurea, de plăcere, cu mașina.
Ați putea zice că eroarea este a mea: de ce să scot mașina la plimbare dacă buletinul meteo nu permite? Vă rog să mă credeți că n-aș scoate mașina din parcare până la primăvară dacă în România ar exista transport în comun urban și extraurban. Cum să ajungi într-un timp rezonabil în orice punct al orașului fără să mergi pe jos kilometri (mai ales când trebuie să înoți prin nămeți!)? Există varianta cu taxiul, însă am asistat la scene de groază zilele astea: clienții erau nevoiți să coboare în mijlocul bulevardului și să escaladeze valurile de zăpadă înghețată pentru a ajunge pe trotuare. Câtă vreme nu se demolează garajele hidoase care ocupă terenurile destinate parcărilor publice și nu se investește în construirea (eventual în parteneriat public-privat) de parcări subterane și supraetajate, traficul urban va fi un calvar (nu doar iarna!) cu urmări pe care administrațiile trebuie să și le asume.
Ștefan RADU
Lasă un răspuns