• zeci de băcăuani vin zilnic la gară pentru a lua apă de la țîșnitorile de pe peron • apa de aici e preferată celei de la robinete, pentru că vine direct din pămînt
Îi vezi în fiecare zi luînd cu asalt peronul de la prima linie a gării Bacău. Unii vin chiar și noaptea. Nu se grăbesc să prindă vreun tren și nici nu cară după ei sute de bagaje, ci cîteva bidoane de plastic. De altfel, aceștia nu se grăbesc deloc, pentru că ținta lor, cele două țîșnitori de pe peron, nu pleacă nicăieri. Poate că, unic inconvenient, vor aștepta cîteva minute în plus pînă să le vină rîndul să-și umple bidoanele cu apă, dacă merg mai încet. Aceștia sînt sacagiii de la gară, acei băcăuani care bat și jumătate de oraș doar pentru a se aproviziona cu o gură de apă mai bună decît cea de la robinete. „Apăi, maică, vin aproape în fiecare zi, pentru că apa de la chiuvetă nu se poate bea. Apa de aici e de izvor și e mai bună. Stau în centru, dar e rău, pentru că acum nu ne mai dau voie să mergem gratis cu autobuzul”, ne spune o bătrînă care se pregătește să-și umple cele patru bidoane de plastic de doi litri pe care le avea în două sacoșe. În spatele ei, un bărbat între două vîrste sesizează că un călător al trenului care tocmai sosise în gară ar vrea să-și umple o sticlă cu apă. Conștient, probabil, că menirea celor două țîșnitori e, în primul rînd, să ostoiască setea călătorilor, îi dă întîietate. În partea opusă a peronului, la țîșnitoarea dinspre Roman, se afla un singur bărbat, care începuse să-și umple bidonul de cinci litri pe care îl avea cu el. „Am avut noroc, pentru că, de obicei, sînt cel puțin șase-șapte oameni la rînd, cei mai mulți bătrîni. Sînt pensionari, au timp și vin și stau la rînd. În ce mă privește vin și iau apă din gară pentru că e mai bună decît cea de la robinet. Vine tot prin conductă, dar e mai limpede”, ne explică omul, care se recomandă Vasile Iancu.
Preferințele băcăuanilor pentru apa de la gară nu sînt cîtuși de puțin întîmplătoare. De altfel, și specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) au confirmat că apa de aici e ceva mai bună decît cea de la robinete. „Apa din gară este adusă de la Sarata. Lipsa clorului face ca aceasta să fie mai bună pentru băut, dar nu este indicată pentru gătit, pentru că, în privința legumelor, de exemplu, acestea își pierd prospețimea”, a explicat dr. Marin Buștiuc, director adjunct al DSP. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns