• zeci de cereri ale salariaților rafinăriei au fost depuse la dosarul de faliment în vederea înscrierii lor în rîndul creditorilor • ei solicită plata salariilor neplătite încă dinainte de declanșarea procesului de faliment, prima de ziua petrolistului și salarii compensatorii • pe lîngă salariați, și-au mai depus declarațiile de creanță firmele TAF din Bacău, Rompetrol Rafinare din Constanța și Petromidia Năvodari
Aproape 50 de salariați ai Rafinăriei Dărmănești au depus cereri de înscriere în așa numita „masă creditală” a rafinăriei. Adică s-au înscris pe lista celor care au de recuperat datorii de la societatea la care au lucrat. Salariații cer să li se dea drepturile salariale, dar și salariile compensatorii cu prioritate față de ceilalți creditori, așa cum prevede legea în astfel de cazuri. Rafinorii au făcut și cereri separate, în care fiecare a arătat cu exactitate cîți bani pretinde, dar și cereri în grup, în care nu au specificat exact suma care li se cuvine, ei doar precizînd care le-ar fi drepturile: 60 la sută din salariul pe luna septembrie, contravaloarea cotei de benzină prevăzută în contractul colectiv de muncă, prima de ziua petrolistului și cîte nouă salarii compensatorii.
În schimb, alți 39 de salariați au făcut cereri separat, în care au arătat cît li se cuvine pentru salariile anterioare declanșării procesului de faliment, salarii compensatorii, prime de ziua petrolistului și contravaloarea unei cote de materiale igienico-sanitare, echipament de protecție, antidot și apă minerală în cotă fixă la fiecare, în valoare de cinci milioane de lei. Cert este că, din totalizarea cererilor, se adună suma de aproape două miliarde de lei. Mai exact 1,9 miliarde de lei numai pentru 39 de salariați, în condițiile în care la rafinărie încă mai semnează condica de prezență 300 de oameni. În acest fel, devine din ce în ce mai clar de ce administratorul societății cere cu atîta insistență trecerea cînt mai rapidă la lichidarea firmei. În cererile depuse, salariații arată că „acest cuantum al sumelor solicitate se regăsește în statele de plată ale angajatorului, regimul acestora avînd caracter confidențial, vă rugăm să dispuneți a se anexa la dosar. Considerînd că cererea pe care v-o înaintăm este întemeiată atît în drept, cît și în fapt, vin cu rugămintrea să o admiteți în totalitate, dipunînd prin decizia dumneavoastră acordarea tuturor drepturilor de care nu am beneficiat pînă la 6.10.2003 și care se vor achita cu prioritate conform art.108, al.1, pct.3 din Legea 64/1995”.
Și alte societăți și-au depus declarațiile de creanță
Nu numai salariații s-au decis să-și ceară prin instanță drepturile, ci și societăți cu care rafinăria dărmăneșteană a avut relații de afaceri. Într-o astfel de situație este firma băcăuană TAF, care a depus o cerere pentru recuperarea unei datorii de peste 100 de milioane de lei, reprezentînd contravaloarea unor servicii de manevră pe căile ferate în și de la stația Valea Uzului pînă la Rafinăria Dărmănești, precum și introducerea și scoaterea vagoanelor la și de la fronturile de încărcare-descărcare a mărfurilor. O datorie mai mare o are Petromidia Năvodari, care cere, în cazul în care rafinăria se redresează sau se lichidează, 50 de miliarde de lei. Dintre societățile care s-au alăturat celor care au de recuperat bani de la rafinăria dărmăneșteană iese în evidență Rompetrol Rafinare, care a depus o declarație de creanță pentru aproape 200 de miliarde de lei, reprezentînd accize și servicii de procesare care constau în încărcarea și transportul combustibililui, la care se mai adaugă penalitățile.
La ultimul termen, judecătorul sindic a admis administratorului să plătească salariile pînă la sfîrșitul lunii octombrie, precum și contribuțiile aferente la bugetul de stat, plata utilităților, a cheltuielilor cu birotica și consumabilele, ratele la polițele de asigurare și benzina pentru cele două Dacii cu care circulă personalul din conducerea rafinăriei ce asigură relațiile cu băncile, instuțiile statului sau alte firme. La mijlocul lunii decembrie, judecătorul sindic va decide dacă rafinăria va fi lichidată, așa cum a cerut administratorul judiciar, sau intră în procesul de reorganizare, așa cum au cerut acționarii. Totul depinde de planul de reorganizare pe care trebuie să-l depună acționarii rafinăriei pînă la termenul de judecată din luna decembrie. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns