• afirmația a fost făcută în timpul ultimei ședințe de judecată de administratorul judiciar al societății • ca să facă economii cît mai multe, el a sistat 64 de abonamente la telefoanele mobile • contravaloarea serviciului de pază la rafinărie fost redus la 35 la sută față de valoarea contractului
Administratorul judiciar al Rafinăriei Dărmănești, Alexandru Tabarcea, se vede pus în situația să plătească salariile a nu mai puțin de 300 de salariați pe care îi are societatea în momentul de față. El a precizat în instanță că se vede nevoit să-i plătească chiar dacă nu se mai lucrează decît pe sponci, pentru că, altfel, acestora ar trebui să li se achite, conform contractului colectiv de muncă, salarii compensatorii. Lucru total nefavorabil pentru Alexandru Tabarcea, care s-ar vedea nevoit să scoată din buzunar cel puțin cinci miliarde de lei. Asta în condițiile în care toți cei 305 angajați ar primi doar trei salarii compensatorii. Dacă se ia în calcul faptul că, în funcție de vechime, unii dintre ei au dreptul la șase sau nouă salarii compensatorii este firească nerăbdarea cu care cere administratorul judiciar intrarea Rafinăriei Dărmănești în procedura lichidării. În momentul în care judecătorul sindic i-ar aproba cererea, Tabarcea s-ar debarasa fără probleme de balastul imens pe care îl reprezintă pentru el salariații rafinăriei, iar în calitate de lichidator nu ar avea nimic altceva de făcut decît să se ocupe de vînzarea bunurilor. Sau, conform scenariului, să accepte cererea SNP Petrom de preluare a rafinăriei în contul datoriei de 5.100 de miliarde de lei pe care o are de recuperat de la Rafinăria Dărmănești. „Este foarte greu pentru mine să țin atîția salariați și să-i plătesc doar pentru că vin la serviciu dimineața. Dar nu am încotro, pentru că altfel trebuie plătite salarii compensatorii”, a arătat Tabarcea judecătorului sindic. El a mai spus că a făcut eforturi pentru a reduce cheltuielile cît mai drastic, dar cu toate acestea mai sînt plăți de făcut pentru diverși furnizori ale căror servicii nu pot fi sistate. „Avem de încasat de la diverși furnizori 24 de miliarde de lei. Pentru a proteja interesele creditorilor, începînd cu 1 noiembrie 2003, am dispus să se reducă salariile cu 75 la sută, iar contractul de pază a fost diminuat de la 1,7 miliarde de lei pe lună la 600 de milioane de lei. Asta se va întîmpla de la 1 noiembrie. Însă pe luna octombrie eu trebuie să achit toate plățile la toți furnizorii, la toți salariații precum și la bugetul de stat”, a arătat Tabarcea, oarecum neliniștit de sumele imense pe care trebuie să le gestioneze. Doar pentru plata salariilor și a contribuțuiilor aferente la stat, suma se ridică la șase miliarde de lei, bani care, spune Tabarcea, se găsesc deja în conturile societății.
În afară de asta, el trebuie să mai achite și costurile celor 64 de abonamente la rețelele de telefonie mobilă pentru luna octombrie, dar care au fost suspendate de la 1 noiembrie. Tot la fel se pune problema și în cazul furnizorilor de gaze, apă și electricitate. În felul acesta, Tabarcea susține că a redus cheltuielile rafinăriei cu aproape 12 miliarde de lei pe lună. În ceea ce-i privește pe salariați, aceștia au cerut încă din sală ca administratorul judiciar să ceară trecerea lor în șomaj cu salarii compensatorii, conform contractului colectiv de muncă. „De ce nu ni se dau salariile compensatorii? Intrăm în iarnă cu salariul în proporție de 25 la sută?”, au întrebat cei cîțiva salariați prezenți în sala de judecată. „Conform contractului colectiv de muncă, noi avem dreptul la trei, șase sau nouă salarii compensatorii în funcție de vechime și poziția pe care am deținut-o în momentul disponibilizării. Numai că acest lucru, adică disponibilizarea, trebuie să o facă angajatorul. Am avut înainte de proces o întîlnire între salariați și Alexandru Tabaracea și i-am cerut să ne trimită în șomaj, dar a spus că ne va ține cu procesul acesta pînă se termină lichidarea”, ne-a declarat și Contantin Ardeleanu, liderul de sindicat al rafinorilor dărmăneșteni. De remarcat faptul că Tabarcea vorbea despre lichidarea societății și nu de administrare înainte de a cere oficial demararea procedurii de lichidare în instanță. Ceea ce dovedește încă o dată faptul că scenariul privind preluarea Rafinăriei Dărmănești de către SNP Petrom nu este o invenție. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns