Guvernul a prevăzut două creșteri salariale pentru cadrele didactice în acest an, prima care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, iar a doua, preconizată să se aplice de la 1 septembrie.
Salariile ar urma să crească cu 25 la sută acum – diferența între grila de salarizare din decembrie 2018 și cea prevăzută în 2022, prima leafă mărită urmând să fie încasată în februarie.
Din septembrie, salariile vor ajunge la grila din 2022. Concret, profesorii cu grad didactic I vor avea atunci salarii de bază între 4.300 și 5.500 de lei, în funcție de vechime, cei cu grad II vor avea între 4.200 și 4.800 de lei, tot în funcție de vechime, iar debutanții cu vechime până într-un an vor avea 4.098 salariu de bază. Și profesorii cu studii de scurtă durată vor avea la încadrare peste 4.300 de lei salariu de bază.
Învățătorii și educatorii vor avea în medie tot 4.000 de lei la încadrare.
Directorii de școli și directorii adjuncți, la fel ca și inspectorii vor avea salarii mai mult decât atractive. Directorii vor avea în funcție de gradul didactic în jur de 7.000 de lei, la bază, iar inspectorii 7.250 sau 7.871 lei, în funcție de grad. Cea mai mare leafă va fi a inspectorului școlar general. Cel cu grad I va avea 8.375 de lei, iar cel cu grad II va avea 9.283 de lei. Adjuncții vor avea 7.871 sau 8.678 lei, tot în funcție de grad.
„La aceste salarii de bază se pot adaugă diverse creșteri, pe lângă sporul de vechime. Vor primi în plus cei care au diriginție, cei care lucrează în mediul rural, cei care au clase simultane și sporul neuropsihic care se aplică tuturor salariaților”, a completat liderul de sindicat al cadrelor didactice, prof. Adrian Purcaru.
În învățământul băcăuan gimnazial și liceal sunt peste 5.000 de cadre didactice.
De aceleași creșteri salariale vor beneficia și cadrele didactice din învățământul superior. La 1 septembrie 2020, un profesor universitar cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu de bază de 10.880 lei pe lună, în timp ce un profesor universitar cu 5-10 ani vechime va avea 5.625 lei pe lună. Un conferenţiar universitar cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu de bază de 7.546 de lei pe lună, iar un lector cu aceeaşi vechime 5.212 lei. Pentru un asistent universitar salariul de bază va fi de la 4.130 lei până la 4.554 lei, în funcţie de vechimea în învăţământ.
Geta Miron a zis
In comparatie cu efortul care-l fac pt .educatia copiilor salariile sint f. mari!Tb. sa primeasca salarii dupa competenta pt. ca copii tot i-au meditatii. Un sistem putred care tb. reformat din radacini!
ionut a zis
Esti o proasta !! Uraaaa .. bacaul s a umplut de taranoi figuranti plecati .. si care si spun diaspora.. impreuna cu idiotul de presedinte
radu a zis
geta in acest context copiii iau meditatii
radiogaga a zis
…efortul PE CARE îl fac…
..iau meditații…
copiii
Și diacritice
Invitația la reformare e ok.
Octanique a zis
O prima precizare – salariile NU CRESC CU 25 LA SUTA, ci cu un sfert din DIFERENTA care este intre salariul din anul 2018 (inainte de aplicarea legii) si cel calculat pentru 2022. Deci este vorba despre cateva zeci de lei de persoana, nimic semnificativ daca te uiti la preturi cum cresc. In al doilea rand, este bine spus ca UNELE salarii din invatamant sunt aiurea. De pilda, o educatoare de 70 de ani care – pentru ca are pile la ISJ – ia un post vacant temporar, ridica usor 4-5000 de lei net, in vreme ce daca acelasi post era dat unei educatoare debutante (si sunt fete tinere absolvente care vor sa intre, natural, in activitate), leafa ar fi fost de 2000 de lei net. Baba aia care e educatoare pe pile sta acasa in concediu medical, si o suplineste – normal – cine stie cine dintre colegi, care este platit pentru activitatea sa. Deci baba ia pensie, ia si concediu medical, si mai ia salariu si cadrul care o inlocuieste pe baba, deci statul plateste de trei ori pentru ca niste copii mucosi sa stea in bancute si sa piarda timpul. Nu e normal ca un profesor de matematica sa fie platit la fel ca unul de sport, dar cum sportul este la noi pe cele mai inalte culmi, avem rezultate, medalii olimpice, campioni mondiale samd samd, e normal sa promovam incompetenta si lipsa de implicare reala in educatia elevilor. Un copil care ajunge olimpic international la matematica risca, de altfel, sa ajunga ca vai de capul lui la vreun patron dement, in vreme ce un fotbaliator de mana a zecea, isi cumpara limuzina de la 16 ani. Invatamantul romanesc este varza nu numai in materie de salarizare, ci si de promovare a calitatii.
Nu in ultimul rand, mai GETA MIRON, ai un mesaj interesant, chiar ai perfecta dreptate in opinia mea, dar daca tu este analfabeta, daca scrii I-AU MEDITATII in loc de IAU MEDITATII, daca dovedesti astfel ca este absolut dobitoaca, ma intreb cum de ai tupeul sa scrii mesaje impotriva dascalilor ?!!
Mitica a zis
Bravo ! Corect ! Dar iti doresc sa nu ajungi baba sau mos, daca tot ii dispretuiesti atat !
Alpha Bravo a zis
Nu lucrez in invatamant. Am avut profesori, in facultate, care se apropiau de 80 de ani, si erau absolut geniali, oameni de o acuratete matematica si de o anvergura intelectuala incredibila, si ale caror cursuri erau cu mult peste valoarea celor predate de catre colegi mai tinerei. Eu ma refer strict la cazurile – dese – cand o baba cocosata sau vreun mosulet chelbos, in loc sa stea dracu acasa si sa isi vada de telenovele, iau aiurea un post de educatoare sau profesor de cusut izmene, dupa care isi baga concediu medical si numara zecile de milioane castigate.. stand acasa. Asa ceva nu e normal. Cum nu e normal ca acesti pensionari din invatamant sa ia si concediu de odihna PLATIT, plus VOUCHERE DE VACANTA (?!!!!!!!!!!!!!!)
.... a zis
Sper sa ai noroc si sa nu ajungi nici baba cocosata, nici mosneag chelios .
Mihai a zis
Dacă crește și calitatea învățământului, dascălilor și a predării in fața elevilor cu 25% în răstimpul ăsta, sunt binevenite măririle salariale. Dar jegul va persista in învățământ, pentru că ducația și sănătatea sunt două domenii care se află într-o mizerie profundă după 70 de ani de comunism.
Antipatras a zis
Atunci cand se va renunta la directori marioneta in scoli veti vedea si calitate. Cand directorii sunt numiti politic si singura lor menire e cum sa aduca mai multi bani clientelei politice si cum sa isi asigure un loc caldut nederanjand celelelalte cadre didactice care nu isi fac treaba atunci vom ramane la aceeasi calitate a invatamantului.
Stan a zis
Si uite asa avem vom avea o Romanie normala!
Gogu a zis
Greu cu limba romana Stane
Vladut Tepes a zis
Salarii f mari , vacante mereu, scoala altfel, liber sambata, duminica, de Paste , de Revelion, cand ninge, cand ploua, sa tot fii profesor. Ce sa mai invete copii ca tot pleaca afara. Salariile lor au fost marite de PSD fara o ratiune si trebuiesc reduse odata cu pensiile speciale .
Mitica a zis
Perfect de acord ! Va invitam sa munciti in invatamant ! Sunt o multime de posturi vacante !
gogu a zis
iar tu esti un hastagist spalat pe creier
Q a zis
Vladut – faptul ca tu ai fost repetent si ca in general nu te-a prea dus capul nici in copilarie, nici la maturitate, nu inseamna ca trebuie sa dai cu parul. Sa stii ca un barbat adevarat isi recunoaste limitele. Tu, de pilda, fiind un frustrat si un ratat, ar fi barbateste sa recunosti asta si sa nu mai dai vina pe profesori, ci pe cei din familia ta, care in loc sa iti dea lapte matern, te culcau cu votca.
Vantura a zis
Salarii foarte mari or fi in capul tau fiindca realitatea e cu totul alta.Se pare ca ai boala pe profesori,de vorbesti atat de urat la adresa lor.Toata lumea,chiar si cea fara carte,a inceput acum sa critice profesorii.Multi nu au nici 5% din cultura unui profesor,dar isi permit sa-i dea lectii!Vorbesc despre nesimtire dar ei sunt cie mai mari nesimtiti prin comportamentul si limbajul lor neadecvate.In privinta vacantelor, nu va vad deloc scriind kilometri de comentarii la adresa deputatilor!Macar stiti ce inseamna sa fii profesor,ati lucrat cu copiii sau veniti aici sa inoculati cititorilor ideea ca profesorii nu merita platiti?Dar aia din parlament,merita?Profesorii nu va golesc bugetele precum cei din parlament si nici precum cei din administratiile locale.
EU a zis
Am lucrat ca profesor, dar asta nu inseamna ca ei au cultura si restul nu…din contra se limiteaza la a preda niste manuale si atat. Mi se pare ff slabi pregatiti , in general, comparativ cu alte categorii profesionale.
Marcel a zis
Acum pot contribui si profesorii la fondul clasei?
Kroki a zis
Pentru rigoarea informației, când va referiți la salarii consider că ar trebui să precizați daca este vorba despre brut sau net. După cum știți, e o diferență deloc neglijabilă între cele două.
Vladut Tepes a zis
Pt. Vantura; Profesorul adevarat isi vede de profesie, nu comenteaza pe fb. Si ar mai fi tichetele de vacanta, meditatiile si notele de 3 pe care le iau la titularizare.
Vantura a zis
Nu sunt profesor!Lol
Sora mea este,cap patrat!Note de 3 iau cei care nu devin titulari,ar trebui sa pui mana sa te informezi mai bine.Aceia nu intra in sistem decat daca nu au pe cine pune la catedra.
Sora mea a luat 9,De ce nu vorbiti niciodata si despre cei cu 8, 9 si 10 la concurs?
Voucherele va deranjeaza tare,nu?Dar vacantele deputatilor nu va scot din minti?
PS: Un om serios nu arunca pe internet cu invective,ci pune mana pe treaba si lasa comentatul!Asa ca,rade ciob de oala sparta!
Florin a zis
Ne-a venit din nou randul sa criticam sistemul de educatie si desigur pe salariatii acestuia care din nou „desigur” ridica salarii indecent de mari comparativ cu eforturile depuse. Ok, maine va veni cu siguranta randul altor categorii de bugetari pe care noi cei de pe margine cu competenta ii vom analiza si critica pentru aceleasi principale motive, nu fac nimic si ridica salarii nemeritate. Eu unul care nu activez in sistemul bugetar sunt multumit pentru ca avem in jurul nostru atat de multi cenzori, modesti si moraliceste impecabili care oricand ar putea lua locul celor criticati, dar nu vor.