Un grup de initiativa format din mai multi tineri bacauani a lansat duminica, 26 august, pe reteaua de socializare Facebook, campania „Salvati de Cinema-ul Central”, care incurajeaza iubitorii de film sa mearga sa vada productiile preferate la acest cinematograf de stat, din centrul municipiului Bacau, pentru a sprijini in acest fel o viitoare renovare a salii in care au loc proiectiile.
„Am creat acest grup deoarece, in urma experientei mele de ieri la Cinema-ul «Central», unde eram doar eu, Mariuca si Dudu, si trebuia sa existe acel singur om dubios care sta in spate, in ultimul rind. Am hotarit sa creez acest grup pentru a ne aduna mai multi iubitori de film, si sa incercam sa readucem la viata acest loc care a adus bucurie pentru foarte multi ani zecilor de generatii”, si-a motivat decizia Gabriel Postolache, unul dintre initiatorii campaniei, fost membru al trupei de teatru in limba engleza „In the Spot” si fost membru al Centrului Regional de Ecologie Bacau.
Tinarul i-a invitat pe cei care s-au alaturat campaniei sa vina joi, 30 august, de la ora 13.00, la Cinema „Central”, sa vada impreuna filmul „The Dark Night Rises” („Cavalerul Negru: Legenda renaste”), in regia lui Christopher Nolan. Pe linga numerosii sustintatori, initiativa sa a tras insa si critici din partea celor care frecventeaza Cinema City, din complexul comercial Arena Mall, preferat pentru conditiile moderne pe care le ofera spectatorilor, in schimbul unor preturi, insa, mult mai mari decit cele practicate de Cinema „Central”.
Pentru a vedea „The Dark Kight Rises”, de exemplu, cei care vor merge joi, la cinematograful de stat din centrul orasului, vor plati doar 6 lei pe bilet, in timp ce un bilet la Cinema City, la acelasi film costa 16 lei. „Fiecare poate sa gaseasca propriile motive pentru care sa vina la Cinema Central. Fie ca e vorba de accesibilitate din punct de vedere al amplasarii – fiind situat in centrul Bacaului ne permite sa mergem si la o plimbare inainte sau dupa film, fie ca e vorba de conditiile materiale – pretul unui bilet este mai mult decit accesibil (un bilet normal costa doar 6 lei, un bilet pentru filmul care ruleaza la prima ora din program costa 4 lei iar unul cumparat miercurea, prin programul Orange Film, costa numai 3 lei), fie ca ne aminteste de o anumita perioada din viata noastra sau doar pentru ca acum cinci luni nu ai avut bani sa vezi un anumit film la Cinema City.
Normal, multi vor spune «dar X mi-a zis ca sint sobolani acolo/ scaunele nu sunt comfortabile/ e frig/ miroase a mucegai/ au probleme cu sunetul/ apar dungi pe ecran» . Eu pot sa va asigur, si am trecut destul pe la Cinema «Central», ca nu am vazut niciun sobolan si nici mirosul nu e deranjant. Si nu e mucegai. Miroase a… inchis si a lemn vechi.
Scaunele nu sunt de cinci stele si da, sint vreo doua stricate, dar nu a iesit nimeni de acolo cu probleme de spate/picioare/altele. Si da, clar, sunetul si imaginea nu se ridica la calitatea celor de la cinematografele mai moderne, dar eu sint de parere ca este un raport destul de bun calitate – pret”, si-a enumerat argumentele pentru derularea campaniei si Cristina Avram, fosta membra In the Spot, in prezent studenta a Facultatii de Litere a Universitatii „Al.I.Cuza”, Iasi, una dintre persoanele care au sprijinit initiativa inca de la inceput, cind din grupul creat pe Facebook faceau parte doar citiva prieteni.
In prezent, grupul „Salvati Cinema-ul Central” are 883 de membri.
(Laura HUIBAN)
Matt a zis
Nu vreau să se închidă cinematograful Central, dar diferenţa de calitate e la fel de mare ca şi diferenţa dintre preturile biletelor la cele două locaţii. Mi-e teamă că singura şansă de scăpare ar fi să ofere aceleaşi condiţii ca la Cinema City şi un preţ mai mic la bilet. Atunci am avea şi concurenţă în Bacău pe această piaţă… Până atunci, cu părere de rău, chiar dacă nu prea îmi convine preţul biletului, trebuie să aleg Cinema City. Aş putea să mai trec cu vederea condiţiile din sală, dar filmul e un spectacol de sunet şi imagine… Aşa că eu cred că în primul rând ar trebui rezolvate problemele cu sunetul şi imaginea (sonorizarea în primul rând) şi mai apoi, când încasările vor creşte – ceea ce cred că se va întâmpla – restul neajunsurilor…