• primarul și agenții economici au viziuni diferite legate de investițiile din stațiune
După ce scandalul generat de închiderea izvoarelor de apă minerală de către SC Perla Moldovei s-a estompat, o altă dispută se profilează în stațiune. Este vorba despre planurile de investiții pe care Primăria și agenții economici ar trebui să le întocmească pentru a primi finanțări de la Ministerul Turismului. Și de această dată, neînțelegerile provin din modul diferit în care percep lucrurile cele două părți.
Ministrul Agathon a amenințat cu sistarea finanțărilor în stațiune
În anul 2002, stațiunea Slănic Moldova a fost declarată „de interes național”, motiv pentru care Ministerul Turismului a alocat un miliard de lei pentru reamenajarea izvoarelor minerale. Firma care a primit concesiunea exploatării izvoarelor, SC Perla Moldovei SA, a pus la începutul acestui an lacăt pe apa minerală. Ceilalți agenți economici au sărit ca arși, pentru că, iarna, în stațiune vin în special pensionari pentru cură cu apele indicate în diferite afecțiuni. Scandalul a ajuns și la urechile ministrului Dan Matei Agathon, care, la prima vizită în stațiune, a amenințat că va sista finanțările ministeriale dacă edilii locali și agenții economici nu vin cu planuri clare de investiții pentru dezvoltarea stațiunii, în cel mult trei săptămîni. Termenul a trecut, dar planurile de investiții nu s-au concretizat încă. Primarul stațiunii, Mircea Ionel, a declarat că „ministrul a spus ca noi să facem acele planuri cu societatea Perla, care administrează izvoarele, dar oficialii firmei nu sînt interesați. Așa că vom face planurile noastre de investiții, pe care le vom prezenta minsterului”. Cît despre ceilalți agenți economici din stațiune, primarul din Slănic spune că aceștia trebuie să-și facă singuri planuri, și nu cu primăria.
De cealaltă parte, patronii societăților comerciale mai mici, care au în administrare hoteluri sau vile, spun că proiectele comune nu pot fi elaborate. Gheorghe Dascălu, care este și consilier local, patronul hotelului „Flora”, ne-a declarat că, „deși termenul impus de ministru a trecut, problema proiectelor comune a fost discutată doar tangențial. Și dacă mi-aș face propriul plan de investiții, acesta nu se poate aplica la nivelul stațiunii așa, pur și simplu”.
Schimbul de replici acide nu se oprește aici.
Primarul Mircea Ionel este convins, însă, că patronii firmelor mici nu dau dovadă de prea mult interes pentru a sta, împreună cu reprezentanții primăriei, la masa verde. „Firmele mici și mijlocii ar trebui să se preocupe de programele europene, care le oferă finanțări pentru dotări moderne, dar eu nu am auzit pe cineva interesat să obțină acești bani”. Disputa pare că va continua, deși din animozități sterile nu are nimeni de cîștigat: pe de o parte, primăria nu va putea realiza programele de modernizare, iar oamenii de afaceri din zonă nu vor beneficia de nici un leu pentru investițiile lor. Și este posibil ca stațiunea Slănic Moldova să nu mai vadă nici un ben nerambursabil, dacă lucrurile nu se limpezesc. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns