Cătălina CHIFU
Un nou scandal de proporții zguduie sistemul sanitar. Impropriu spus zguduie, căci nu e singurul în ultimii ani, iar rezultatul a fost același mereu. Cei mici, care nu au știut sau nu au avut suficient „spate”au intrat la belea, cei mai șmecheri și-au văzut în continuare de afaceri pe banii statului și ai asiguraților. S-a mai bifat o acțiune a organelor de control, s-a mai închis puțin gura celor care cotizează și nu beneficiază de niciun serviciu, iar fraudarea bugetului sănătății a fost în continuare tolerată de mai-marii de la toate nivelurile, care nu ar avea nimic de câștigat dacă ar face cu adevărat curățenie în sistem. Zeci de medici, spun ziarele, sunt anchetați în această perioadă pentru constituirea unei rețele care falsifica bilete de trimitere pentru analize medicale. S-au descoperit nu mai puțin de 14.000 de bilete false.
Concret, angajații unor laboratoare de analize medicale, direct sau prin intermediari, stabileau o legătură cu un medic specialist sau de familie, iar cei din urmă emiteau bilete de trimitere pe bandă rulantă pentru analize medicale, cu valoarea compensată. Biletele erau eliberate pe numele unor pacienți care nu fuseseră consultați niciodată sau care erau consultați dar nu li se recomandau analize medicale. Biletele completate de medic sau asistenți erau trimise apoi laboratoarelor și ajungeau ulterior spre decontare la Casa de Asigurări de Sănătate București. Astfel, bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a fost prejudiciat cu peste 500.000 de euro. Șmecheriile celor din sănătate sunt arhicunoscute, nici cei din CAS nu sunt străini de business-urile laboratoarelor de analize medicale, mai ales că profitul se împarte. Nu cu mult timp în urmă semnalam că o lege foarte clară, fără lacune sau portițe de eludare, interpretare, este încălcată în mod flagrant de laboratoare. Acea lege care protejează o categorie vulnerabilă – gravidele și copiii – și care obligă laboratoarele să-și păstreze o rezervă din buget pentru a le face analize gratuite. Femeile însărcinate și cele care au copii, poate cu mici excepții, nu au beneficiat niciodată de această gratuitate la analize. O știm cu toții, unele am simțit-o pe pielea noastră.
Închidem ochii, strângem din dinți și scoatem milioane bune din buzunar pentru câteva analize, deși alte milioane bune le aruncăm lunar la bugetul de sănătate. Laboratoarele lucrează cu liste de așteptare și unele, în raidul nostru, nici nu știau că legea le obligă să vină în sprijinul gravidelor și copiilor, care nu pot aștepta luni bune până să le vină rândul la analize. Altele ne-au râs în nas, au ridicat pur și simplu din umeri și au motivat sec că nu sunt bani. Chiar în prima zi după primirea bugetului de la CAS! V-ați imaginat cumva că, sesizați de noi zile și săptămâni la rând, cei din CAS au luat vreo măsură, au mers în control sau măcar au mimat vreo îngrijorare? Sigur că nu. Din contra, ne-au cerut nouă, ziariștilor, mie – „gravidei” expediată de laboratoare de la unul la altul, prin tot orașul, să vin cu probe, dovezi că nu am fost primită! Domnilor de la CAS, vă întreb încă o dată cum își justifică salariul Corpul de Control al CAS? Gravidele trebuie să facă treaba inspectorilor?
N-ar fi o surpriză să-i trimiteți și pe copii în spionaj. Cu siguranță ar descoperi mai multe nereguli decât se găsesc în urma controalelor programate și anunțate ale CAS. Pe de altă parte, legea ne obligă să cotizăm la sănătate indiferent că vrem sau nu vreun serviciu, care oricum nu există, de la stat. Sau e de proastă calitate. Curios cum, în această privință, angajații de la CAS sunt foarte vigilenți și conștiincioși, iar lista cu datornici nu întârzie să ajungă la executare. Că, de, unde-i lege nu-i tocmeală!
Lasă un răspuns