În județul Bacău, în primele nouă luni ale anului 2012, erau luate în evidență 876 de cazuri noi de cancer, iar numărul bolnavilor rămași în evidență era de 7.976.
Comparativ cu aceeași perioadă, în anul 2013, numărul de cazuri noi a crescut la 1.172, iar bolnavii rămași în evidență erau în număr de 8.164. La nivel mondial, cancerul de col uterin este al doilea ca frecvență la femei, după cancerul de sân. În fiecare an, aproximativ 500.000 de femei se îmbolnăvesc și 250.000 mor din această cauză. Cele mai multe cazuri apar în zone ale lumii în care nu există screening sau screeningul nu este eficient. În scopul conștientizării acestei probleme de sănătate publică și de îmbunătățire a nivelului de cunoaștere de către populație a mijloacelor prin care poate fi prevenit cancerul de col uterin, a fost lansată, începând cu anul 2007, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. La nivel național se derulează, în perioada 19 – 25 ianuarie 2014, campania cu sloganul: „STOP cancerului de col uterin”.
Prin activitățile derulate, Direcția de Sănătate Publică Bacău își propune să încurajeze adolescentele și femeile de toate vârstele să utilizeze metodele de prevenire. Programele eficiente de screening pot preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin. Cu toate acestea, România are cea mai înaltă rată de incidență standardizată pe vârstă din Europa – 28,93 cazuri noi la 100.000 femei în 2010, situație similară cu cea existentă în țări subdezvoltate din Africa, Asia și America de Sud. Țara noastră se situează pe primul loc în Europa, în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin. Aceasta se explică în primul rând prin faptul că în România, diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă. La nivelul județului Bacău, în primele nouă luni ale anului 2012 s-au înregistrat 36 de cazuri noi de cancer de col uterin, iar în aceeași perioadă a anului 2013, numărul de cazuri noi a crescut la 43.
Lasă un răspuns