Bursa de Valori București a avut o săptămînă agitată. O parte din acțiuni au înregistrat oscilații de preț mai puțin obișnuite pentru perioada premergătoare vacanței. Mai mult, și volumul tranzacțiilor cu unele acțiuni a fost mai mare, deși aparent nu există cauze deosebite pentru astfel de fenomene. La sfîrșitul acestei săptămîni, prețurile au intrat cumva în matca lor. Specialiștii pieței opinează că a fost vorba mai mult de un curent speculativ la o serie de acțiuni, iar la altele – de zvonurile privind privatizare. Cert este că pe piață a fost o perioadă agitată.
Acțiunile SIF Moldova au oscilat ca prețuri
Acțiunile Societății de Investiții Financiare Moldova au oscilat ca prețuri în ringul bursier. Dacă la început de săptămînă erau cotate la 2.700 de lei/acțiune – la o valoare nominală de 1.000 de lei -, în final au coborît sub 2.500 de lei. Variația este demnă de semnalat, pentru că aceste acțiuni au o cotație ceva mai redusă decît alte SIF-uri. Interesant este că acțiunile fostului FPP II Moldova înregistrează volume mari de tranzacționare în momentele în care scad prețurile. Nici această ultimă săptămînă nu a făcut excepție. Atunci cînd prețul acțiunii era de 2.700 de lei, tranzacțiile abia dacă însumau 250.000 de acțiuni. Dar în momentul în care au început să coboare, operațiunile au ajuns iar la peste un milion de acțiuni pe ședință. În aceste condiții, SIF 2 a ajuns din nou printre cele mai tranzacționate acțiuni la Bursă. Finalul de săptămînă a redus efervescența operațiunilor. Mai menționăm că SIF Moldova a desemnat în această perioadă și firma care va realiza auditul evidențelor financiar-contabile. Conform prevederilor legale, odată cu anul 2002 se impune auditarea acestora de către o firmă certificată în acest sens. SIF Moldova va apela la KPMG Audit SRL, subsidiara română a companiei internaționale cu același nume.
SNP Petrom a urcat spre maximele sale de preț
O altă societate care a înregistrat creșteri de preț a fost SNP Petrom. O parte din micii acționari băcăuani ai Programul de Privatizare în Masă au optat pentru acțiunile Peco Bacău, care s-au transformat în acțiuni ale gigantului petrolier național. SNP a ajuns la un moment dat la 1.420 de lei/acțiune – la o valoare nominală de 1.000 de lei -, preț cu circa 100 de lei peste valorile obișnuite de tranzacționare. Directorul societății de valori mobiliare Trend SA Bacău, Eugen Bogdan este de părere că „zvonurile privind privatizarea societății au efecte în prețurile de pe piață”. Totuși, spre finalul săptămînii și aceste acțiuni au mai dat înapoi, pînă la 1.350 de lei. Cum mai toate acțiunile lichide au scăzut, concluzia este că nu mai prea sînt cumpărători pe moment. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns