In saptamina care s-a incheiat la Bursa de Valori – BVB (6 – 10 octombrie), indicii BET si BET-C au inregistrat o scadere de 27, respectiv 26,86%, in timp ce BET-FI a scazut cu 44,75%. Lichiditatea medie s-a apreciat cu 9,67%, pina la 23,77 milioane lei pe zi, in timp ce capitalizarea bursiera a scazut cu 31,07%, pina la 61,68 de miliarde de lei.
„Evenimentele de la bursa din aceasta saptamina – au opinat analistii de la Intercapital Invest – vor ramine notabile in istorie. Investitorii autohtoni nu au fost obisnuiti cu scaderi de o asemenea amploare si ceea ce acum citeva luni parea un scenariu de film science-fiction in prezent a devenit realitate. Indicii BVB au ajuns la valori comparabile anilor 2004 – 2005, ani in care bursa autohtona a cunoscut aprecieri record. Putem spune ca turbulentele de pe pietele internationale din prezent ne-au trimis in urma cu 3 – 4 ani, atat in ceea ce priveste gradul de dezvoltare al pietei, cit si ca nivel al cotatiilor”.
Doar trei companii au incheiat saptamina cu aprecieri ale cotatiilor, dar aprecierile fiind modeste. Cel mai mare avans al cotatiei a fost inregistrat de titlurile Mefin, cu un avans de 2,46%, in timp ce Agras Vienna Insurance Group ocupa a doua pozitie a topului cu un avans de 1,97% a cursului. Topul este completat de Sinteza, ale caror actiuni s-au apreciat cu 0,82%. Titlurile care domina topul scaderilor de pret sint SIF Moldova, cu o depreciere de 47,69%, Amonil, SIF Banat-Crisana, SIF Oltenia si Impact. SIF-urile si BRD-GSG au fost cei mai tranzactionati emitenti, in timp ce, raportat la numarul total de actiuni SIF Moldova a inregistrat cel mai mare volum de tranzactionare, fiind urmata de titlurile SIF Oltenia. „Evident, vinzatorii sau indreptat, in primul rind, spre actiunile lichide in aceasta perioada de vinzari masive, iar acestea au avut cel mai mult de suferit. SIFurile au si un grad ridicat de sensibilitate la fenomenele externe, iar cum acestea nu au fost deloc favorabile in saptamina curenta, rezultatele sint pe masura” – spun analistii de la Prime Transaction.
De la inceputul anului, indicii BET si BET-C au scazut cu 67,56%, respectiv 63,91%, in timp ce BET-FI se afla cu 80,68% sub nivelul inregistrat la sfirsitul anului 2007. Cei mai tranzactionati emitenti au fost SIF-urile, Banca Transilvania si BRD-GSG, in timp ce ponderile cele mai mari in capitalul societatilor le-au avut tranzactiile cu Amonil, Zimtub, SIF Moldova, SSIF Broker Cluj-Napoca si SIF Oltenia. (Petru DONE)
Lasă un răspuns