Săptămîna precedentă s-a caracterizat printr-o instabilitate accentuată a pieței de capital autohtone. Și Bursa de Valori și piața RASDAQ au avut evoluții contradictorii. După o cădere la început de săptămînă – care însemna, de fapt, continuarea traiectoriei din zilele anterioare -, o serie de acțiuni au început să-și revină, iar altele au rămas într-o zonă de instabilitate ca prețuri. Cert este că valorile de tranzcționare au rămas scăzute, semn că investitorii stau încă în expectativă.
Acțiunile SIF Moldova s-a stabilizat cît de cît
Bursa de Valori s-a înscris din nou într-o evoluție oscilantă. Majoritatea acțiunilor tranzacționate în ring au urcat și au scăzut mereu. Societatea de Investiții Financiare Moldova s-a stabilizat relativ, față de evoluțiile precedente. După ce au coborît pînă la 2.100 de lei/acțiune – la o valoare nominală de 1.000 de lei -, în ultimele două zile prețul mediu a urcat spre 2.200 de lei. Din punct de vedere al prețurilor, aceste acțiuni au suferit în ultima vreme o corecție în sens negativ. SIF-ul moldovean nu este un însă caz singular. Ceva similar se întîmplă la toate fostele FPP-uri, iar acțiunile băncilor înscrise la cota BVB staționează.
„Pe moment, investitorii stau în expectativă”, spune șeful societății băcăuane de valori mobiliare Trend SA Bacău, Eugen Bogdan. Afirmația sa este confirmată și de valorile mici de tranzacționare. Totalul operațiunilor de Bursă abia dacă ajunge la jumătate de milion de euro zilnic, ceea ce este extrem de puțin. În perioadele de vîrf, acțiunile SIF Moldova – care se numără printre cele mai lichide din ringul de tranzacții – ajungeau singure la aproape 100.000 de euro. Acum, o valoare de 1,5 miliarde de lei într-o zi de tranzacționare este deja un eveniment și asta este mai mult decît se înregistrează la celelalte patru giganți financiari.
Nici băncile nu o duc mai bine. Banca Română de Dezvoltare – considerată unul din pilonii de stabilitate ai Bursei -, are prețuri care oscilează strîns între 17.500 de lei și 18.200 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 3.000 de lei. Deși diferența între nominală și prețurile de tranzacționare este atît de mare, ea s-a stabilit chiar de la splitarea valorii nominale (care a avut loc acum cîteva luni – n.r.), așa că acum se poate vorbi doar de oscilații restrînse ale prețurilor la aceste acțiuni.
Și Banca Transilvania înregistrează o evoluție relativ lineară. Acțiunile sale se tranzacționează la prețuri de 3.500-3.700 de lei, la o valoare nominală de 1.000 de lei. Există și aici o anume așteptare, pentru că nu se știe clar ce se va întîmpla cu dividendul aferent anului 2002: va fi iar convertit în totalitate în acțiuni care se vor distribui gratuit sau se va proceda altfel? O altă firmă cu acțiuni lichide, SNP Petrom s-a stabilizat la valori care trec doar puțin peste valoarea nominală, de 1.000 de lei. În cazul gigantului petrolier, vremurile în care era căutat la 1.500 de lei/acțiune au trecut pînă una-alta. Totuși, cantitativ este una din cele mai tranzacționate firme din ringul Bursei, chair peste SIF-uri. De asemenea, o altă serie de firme au avut suspendări de la tranzacții pentru diverse proceduri legate de AGA de bilanț, cum este cazul Arctic Găești.
Structura acționariatului Subex Bacău s-a schimbat
Piața RASDAQ simte și ea influența expectativei investitorilor. Totuși, una din cele mai tranzacționate firme listate, producătorul de ulei Argus Constanța a înregistrat o creștere a lichidității. totuși, prețurile nu au crescut semnificativ. În cazul firmelor băcăuane, consemnăm schimbarea structurii acționariatului la Subex Bacău. Unul dintre acționarii semnificativi, Vasile Florea, a inițiat o ofertă publică secundară de vînzare a pachetului de acțiuni pe care-l avea la producătorului de șuruburi. Oferta s-a finalizat, astfel că 10% dintre acțiuni au trecut în proprietatea firmei.
Mai menționăm că, în afară de Diana Forest – firmă la care tranzacțiile de pe RASDAQ sînt oarecum constante și se fac la 19.000 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 14.230 de lei -, pe piața s-au mai făcut trasferuri și cu alte acțiuni. Ro-Stylle este cotată tot la 300.000 de lei/acțiune, dar numărul de acțiuni tranzacționate este foarte mic. Au mai existat trasferuri cu acțiuni ale complexului Hotelier Moldova, Luceafărul și Chimcomplex Borzești, însă prețurile sînt sub valoarea nominală de 25.000 de lei. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns