În prima săptămînă de după Paști, numită și Săptămîna Luminată, slujbele ne îndeamnă cel mai mult să avem bucurie în inimi.
Marea sărbătoare pascală a trecut și odată cu ea și cele trei zile de sărbătoare. Creștinătatea ortodoxă se află pînă duminică, 4 mai, în zi cunoscută ca Duminica Tomii. Asta deoarece această dată este ziua în care se pomenește de Apostolul Toma, cel care nu a crezut în învierea lui Hristos pînă cînd nu a atins cu propriile-i mîini trupul înviat al Mîntuitorului.
Denumirea de Săptămîna Luminată dăinuie încă din primul veac al creștinătății. Conform tradiției bisericești, toți cei care urmau să fie botezați așteptau sărbătoarea Învierii Domnului, cînd avea loc și oficierea sfintei Taine a Botezului. Cei care urmau să fie primiți în sînul comunității creștine, după întreita afundare în apă, ca simbol al morții și al învierii împreună cu Hristos, se numeau «luminați». Ei erau considerați «fericiți» și purtau haine albe în toată săptămîna de după Paști. Era un moment deosebit pentru toată comunitatea de credincioși ortodocși.
Conform Tradiției în această perioadă cerurile sînt deschise, iar porțile iadului închise. În zilele luminate, miercurea și vinerea, consacrate postului, adică toți creștinii se pot bucura de produsele care au putut fi mîncate și de Sfintele Paști. În această perioadă sînt interzise nunțile, pentru că marea bucurie este Învierea Domnului. Întreaga Săptămînă Luminată prăznuim Învierea Domnului și Dumnezeului și Mîntuitorului nostru Iisus Hristos, înnoind apoi această prăznuire în fiecare Duminică de peste an. (C. Gh.)
Lasă un răspuns