Saptamina 12 – 16 mai a debutat, la Bursa de Valori, cu doua sedinte de scadere mai accentuata, asa cum ne-am obisnuit deja pe segmentul societatilor de investitii financiare (SIF), sub pretextul datelor ex-dividend pentru SIF Banat-Crisana si SIF Moldova. Indicele BET-FI a inregistrat o scadere drastica, apropiindu-se de nivelul psihologic de 48.000 de puncte. „O eventuala strapungere conjuncturala a acestuia – au opinat analistii societatii de consultanta in investitii KTD Invest -, ar fi sporit incertitudinea care deja domina piata. Aceasta nu a avut loc, iar situatia s-a imbunatatit vizibil incepind cu sedinta de miercuri. Aceasta induce ideea ca, cel putin pentru segmentul SIF, scaderea accentuata de la inceputul saptaminii a avut, mai degraba, un pronuntat caracter speculativ, decit cauze obiective”.
SIF-uri
Schimburile cu actiuni emise de SIF-uri au insumat 75,16 milioane de lei si au reprezentat circa 38,5% din rulajul busier total. Suma a fost comparabila cu valorea tranzactiilor cu actiuni emise de banci, de 68,3 milioane de lei, adica 35% din rulajul total. Deci, interesul investitorilor a fost concentrat pe sectorul financiar-bancar, in detrimentul celorlalte sectoare. In topul lichiditatii din saptamina au fost TLV si BRD, alaturi de SIF Moldova (ocupanta locului al doilea cu 12,96% din rulajul bursier total), SIF Oltenia (cu 8,4%) si SIF Banat-Crisana (6,85%). SIF Moldova a fost cel mai lichid dintre SIF-uri, ocupind pozitia a doua in topul lichiditatii saptaminale, cu tranzactii care au insumat 25,33 de milioane de lei (12,96% din rulajul bursier total). Actiunile SIF Moldova au inglobat dividend inclusiv in sedinta de marti. Valoarea bruta a dividendului a fost
de 0,05 lei. „Este singurul dintre SIF-uri a carui cotatie de piata nu s-a mai corectat cu valoarea dividendului (cu exceptia primelor minute din sedinta de miercuri).
Banci
In sectorul bancar, a continuat seria raportarilor de rezultate financiare trimestriale bune. A fost rindul BRD-GSG sa raporteze o crestere de profit de 54% raportat la perioada similara a anului trecut. Acesta s-a tradus intr-o
crestere a cotatiei cu 8,02% in intervalul analizat. A fost, dealtfel, si printre cei mai lichizi emitenti ai saptaminii, cu tranzactii care au totalizat 23,43 de milioane de lei (reprezentind 11,99% din rulajul bursier total). Carpatica a raportat un profit in crestere de patru ori fata de cel al perioadei similare a anului 2007. Banca Transilvania a fost, insa, de departe, cel mai lichid plasament al saptaminii, cu 33,8 milioane de lei (17,29% din valoarea tranzactionata totala). (Petru DONE)
Lasă un răspuns