Şapte fermieri băcăuani care administrează suprafețe agricole supuse exproprierii, în vederea executării lucrărilor la sectorul de autostradă Bacău-Paṣcani, au solicitat decalarea începerii lucrărilor, astfel încât să poată fi recoltate culturile însămânțate pe cele peste 172 de hectare care vor fi traversate de coridorul autostrăzii. Suprafețele agricole se află în comunele Săuceşti, Iteşti, Filipeşti și Bereşti-Bistrița şi sunt cultivate – preponderent – cu rapiță şi grâu, culturi agricole a căror perioadă optimă de recoltare este iunie-august, a precizat prefectul Lucian Bogdănel.
Reprezentantul Guvernului a convocat, luni, Grupul suport constituit la nivelul Instituției Prefectului pentru a degaja soluția cea mai bună în raport de solicitarea fermierilor, în contextul ritmului alert în care se desfăşoară lucrările la A7. „Protejarea unor culturi agricole aflate în prag de recoltare este o măsură rezonabilă şi vine în sprijinul agricultorilor care au angajat cheltuieli semnificative odată cu însămânțarea culturilor în a doua jumătate a anului trecut”, a declarat prefectul Bogdănel.
Totodată, recoltarea respectivelor culturi va degaja practic terenul pentru constructorul de pe A7, contribuind la menținerea unui ritm susținut al lucrărilor, fără sincope, lucru determinant în privința implementării acestui proiect de infrastructură majoră finanțat prin PNRR.
Planificarea şi programarea etapizată a lucrărilor la sectorul de autostradă Bacău-Paşcani, astfel încât fermierii să-şi poată recolta producția până la 1 august, este o propunere asumată instituțional de Grupul de suport, care urmează să fie transmisă către CNAIR, autoritatea contractantă a lucrărilor de construire a autostrăzii A7, „Autostrada Moldovei”.
George a zis
Nici o șansa.
HG de expropriere este de foarte mult timp in dezbatere (sept2022) și mai ales publicat .
Acei agricultori și-au asumat acest risc pentru culturile agricole de anul acesta.
UAT-urile nu și-au făcut treaba la timp astfel încât sa informeze proprietarii de terenuri.
Expertinorice a zis
Deci domn prefect „a degajat” solutia. Super trouper ! Pentru UMB e o veste cum nu se poate mai degajata.
Pentru multdorita si scremuta A13 bag de seama ca vecinii covasneni cultiva niscai cartofe pe sute de hectare acolo la ei in tinutul lor, si acolo nu merge cu degajari bacauane. Tare mi-e ca daca bucurestenii nu au vazut de la Oprescu autostrada suspendata, o sa vada A13 pe deasupra tarlalelor de cartofi. In desene, nu in poze sau pe viu, pur si simplu din cauza de costuri.
Roch a zis
Iar a apărut asta din Iași sa ne spună cum sta treaba cu autostrada..