• 636 de băcăuani și-au tăiat caloriferele de la rețeaua de încălzire, dar nu-și vor monta centrale, fiindcă sînt prea săraci • alte aproape două sute de familii au păstrat unul sau două calorifere care să le încălzească locuințele • băcăuanii care au făcut cereri de debranșare de la CET mai au două săptămîni să-și taie caloriferele
Băcăuanii racordați la CET care au depus cereri de debranșare pînă la 30 septembrie au termen limită să-și tăie caloriferele de la rețeua centralizată de încălzire pînă la 1 octombrie. Scopul restricționării perioadei de debranșare numai în timpul verii a fost acela de a le permite furnizorilor de agent termic să facă probele tehnice în sezonul rece, fără ca beneficiarii din sistem să fie afectați. Șefii de la CET au hotărît să primească cereri pînă la 1 septembrie, iar în luna următoare să aibă loc efectiv debranșarea. Însă data limită a fost încălcată. Dovada: firma a primit cereri de debranșare de la 4.850, însă conducerea firmei a aprobat 5.080 de solicitări. Că s-au primit cereri de debranșare și după 1 septembrie recunoaște și Vasile Drăgușanu, directorul CET. „Au venit foarte mulți solicitanți care aveau deja montate centrale de apartament. Pentru că a fost opțiunea fiecăruia de a alege și nu ne puteam certa cu oamenii, am primit cereri și după 1 septembrie”, motivează Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău.
Simpla solicitare de a se debranșa de la rețeaua publică de termoficare nu rezolvă problema facturilor imense care trebuie plătite la întreținere în timpul iernii. Pentru a ieși definitiv din evidențele CET, cei care au depus cereri trebuie să-și taie caloriferele. Pe baza procesului verbal de constatare, ei vor fi scoși din baza de date a asociației și a firmei. Pînă acum, doar 3.400 de solicitați s-au debranșat, adică au încheiat procesele verbale de constatare. „Nu sînt convins că toată lumea care a înaintat cereri de debranșare va reuși să-și monteze propria sursă de încălzire. Cei care pînă la 1 octombrie nu au debranșarea constatată vor rămîne clienții firmei pînă în primăvara anului viitor”, a avertizat directorul Vasile Drăgușanu.
Dacă solicitanții nu vor reuși să-și monteze microcentrală de apartament în următoarele două săptămîni, cererile de debranșare vor rămîne valabile. Petenții nu vor mai fi obligați să urmeze această procedură și și anul viitor și să achite taxa de debranșare de 300.000 de lei, cît este în prezent.
Interesant este că sute dintre proprietarii de apartamente au cerut debranșarea de la CET fiindcă îi sufocă facturile mari la întreținere. Acești oameni nu-și vor monta centrale, ci vor sta la iarnă în frig. Statisticile arată că 636 de apartamente vor intra în iarna care urmează fără nici o sursă de încălzire, iar alte 167 de familii au solicitat debranșarea parțială, rămînînd cu unul sau două calorifere care să încălzească locuința. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns