Șapte restaurante, baruri, discoteci sau fast food-uri au fost închise temporar de inspectorii Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorilor (OJPC) în urma unui control care a vizat condițiile igienico-sanitare, precum și calitatea alimentelor folosite. Controlul a fost făcut în 14 unități de alimentație publică din județ, în așa fel încît să cuprindă și toată aria de unități din acest domeniu. În privința condițiilor igienico-sanitare au fost verificate atît spațiile de producție de la bucătărie cît și cele de consum, respectiv sălile de mese. De asemenea, inspectorii OJPC au mai verificat și modul de depozitare al alimentelor. „Am descoperit că un restaurant fast-food din Bacău nu avea licență de producție de la Direcția Agricolă. I-am sesizat pe colegii noștri și am aflat că ei aveau documentația depusă de prin luna martie, că aveau și licența întocmită, dar că nu veniseră să și-o ridice”, ne-a spus Maria Norocel, inspector șef adjunct la OJPC Bacău.
Chiar dacă nu au găsit deficiențe mari la condițiile igienico-sanitare, inspectorii tot au găsit saci cu produse din carne puse la decongelat direct pe paviment sau produse de carne păstrate la un loc cu preparate afumate sau brînzeturi. De asemenea, la unitățile de la țară s-au găsit muște și praf din belșug pe rafturi și chiar în spațiile de servire. „În plus, șapte dintre cele 15 unități de alimentație publică nu aveau autorizație sanitară de funcționare. La acestea am oprit temporar activitatea pînă la remedierea deficiențelor constatate și la intrarea lor în legalitate. Cele 14 unități de alimentație publică au fost amendate cu 42 de milioane de lei și s-au oprit de la comecializare produse alimentare în valoare de 29 de milioane de lei”, ne-a mai spus Maria Norocel.
Din păcate, nu putem face public numele restaurantelor și crîșmelor găsite în neregulă de inspectorii OJPC. Și asta pentru că, în termen de 15 zile, patronii au dreptul să conteste măsurile luate de organele de control, deși în cazul inexistenței autorizațiilor sanitare nu se știe ce-ar putea fi de contestat. Inspectorii OJPC au primit însă ordin de serviciu să păstreze confidențialitatea celor care atentează într-un fel sau altul la sănătatea noastră. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns