Munca sezonieră nu-i atrage pe băcăuani
• în această perioadă se pot cîștiga bani buni la culesul cartofilor, strugurilor și merelor, însă cei angajați dau bir cu fugiții după prima zi de muncă
Venirea toamnei ar trebui să reprezinte pentru oamenii de la țară care nu au nici un fel de venit să strîngă și ei ceva bănuți. Cu toate că în județul nostru sînt cîteva posibilități bune de cîștig la culesul merelor, strugurilor, sfeclei de zahăr sau cartofilor, țăranii nu dau mare atenție acestei oportunități. Pentru o zi de muncă, sezonierul primește între 70.000 și 300.000 de lei pe zi, în funcție de randamentul pe care îl dă. Unele firme preferă să plătească în funcție de norma zilnică realizată, altele în funcție de posibilitățile și efortul fizic al țăranului. Munca cu ziua poate fi răsplătită, la mica înțelegere cu patronul, și cu produse, dar atunci scade prețul zilei de muncă.
În zona comunei Răcăciuni, cei care nu au propria gospodărie sau sînt șomeri pot munci la culesul viei la SC Agronova SA. Pentru o zi de muncă se primește între 70.000 de lei și 80.000 de lei, la care se adaugă trei mese. Cei care doresc, pot ajunge la o înțelegere cu firma și primesc produse: porumb, grîu, orz, în general ceea ce produce societatea. „Cu toate că avem nevoie de circa 40 de persoane zilnic, este foarte greu să găsim oameni conștiincioși și care vor într-adevăr să muncească. Majoritatea vin o zi, două, și apoi dau bir cu fugiții. Nu îți poți pune baza în ei, în plus există și riscul furatului”, ne-a declarat Petrișor Olteanu, patronul societății agricole din Răcăciuni. Pentru 80.000 de lei pe zi, sezonierul are o normă de 500 kilograme de struguri pe zi, pe care trebuie să-i culeagă. Așa că patronul a preferat să lucreze cu elevii școlii complementare din Răcăciuni, care au fost remunerați pentru treaba făcută.
AF Gorgoi lucrează 25 hectare care se întind în Gheorghe Doja și Faraoani. Ziua de muncă se răsplătește cu 75.000 de lei, fără masă. Nici pentru societatea Intensiv din Itești situația nu este strălucită. Chiar dacă producția de mere este bună și oamenii au unde munci, aceștia se fofilează. „Noi plătim în funcție de cît muncește omul într-o zi. Pentru o zi de muncă, oferim între 250.000 de lei și 300.000 de lei. Dar nici acești bani nu sînt atractivi, pentru că mulți nu mai vin”, ne-a spus Lucian Florea, directorul SC Intensiv. Societatea a demarat culesul merelor foarte greu, acesta fiind domeniul prioritar. Lucrătorii, primesc în afara banilor, și trei mese pe zi. Culesul cartofilor nu a început încă. În schimb, la SC Phyton din același sat, culesul cartofilor este în toi. Ferma are o suprafață de 750 de hectare, iar lucrătorii primesc între 80 și 100.000 de lei pe zi, fără masă. Necesarul de forță de muncă este de circa 20 – 30 de persoane.
La Podu Turcului, în acest sezon se muncește la culesul strugurilor. Ferma care a făcut angajări se numește SC Afor SRL Bacău, dar nu se mai fac angajări. „Noi lucrăm cu echipe organizate din Neamț. Colaborăm de ceva ani, sînt serioși și în fiecare an apelăm la ei. Echipele din județul nostru sînt mai mici. Necesarul de forță de muncă a fost de 160 de persoane”, ne-a declarat Nicolae Huiban, directorul SC Afor SRL. Plata lucrătorilor se face pe kilogram cules. Pentru fiecare kilogram de struguri, sezonierul primește 200 de lei. Un muncitor strînge între 500 și 700 de kg zilnic, ceea ce înseamnă că pe zi primește între 120.000 și 140.000 de lei. Cele trei mese zilnice sînt asigurate tot de firmă.
Cu toate aceste condiții oferite, mulți muncitori vin cîteva zile, strîng cîțiva bănuți care cel mai adesea se duc în crîșme și apoi se întorc acasă, plîngîndu-se de cît de ai dracului sînt patronii. Apoi se postează în fața porții și așteaptă să vină ziua de plată a ajutorului social. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns