• controalele statului nu au descoperit nici un pensionar de boală muncind • realitatea este însă alta: deși s-au pensionat pe caz de boală, mulți bătrîni lucrează cu ziua pe la diverși patroni, fiindcă n-au din ce trăi
„Eu sînt pensionar de gradul doi de invaliditate. Sînt cardiac și diabetic. Am lucrat într-o unitate de stat, dar boala s-a agravat și m-am pensionat acum trei ani și ceva. Acum mă simt mai bine și lucrez la un patron ca șofer. Nu am program, de obicei mă sună el cînd are nevoie și așa mai fac și eu rost de un ban, că din pensie de un milion și ceva nu facem mare brînză”, ne-a declarat Cornel S., un pensionar de gradul doi, de 62 de ani. Ca el, alte zeci sau poate sute de pensionari din județul nostru lucrează la negru. N-au acest drept, fiindcă se presupune că, dacă au ieșit din muncă pentru boală, nu mai sînt apți să lucreze.
Realitatea este însă alta, iar șefii instituțiilor statului știu bine acest lucru. Recent, Casa de Pensii, Inspectoratul de Muncă și Direcția pentru Dialog Social au început o amplă campanie de verificare a acestor pensionari. „Verificările dosarelor nu au scos în evidență situații de aces gen. La început, înainte să informatizăm sistemul, se puteau strecura astfel de cazuri, dar acum, cînd se încheie un contract nou de muncă, se poate vedea imediat la Camera de Muncă dacă este sau nu vorba despre un pensionar”, ne-a spus Doru Văleanu, membru al comisiei de verificare a dosarelor acestor pensionari.
Verificările merg greu și pentru că între Casa de Pensii și Inspectoratul Teritorial de Muncă nu există un protocol, prin care bătrînii descoperiți de ITM să fie dați pe mîna Casei de Pensii. Conducerea inspectoratului susține că nu a găsit nici o persoană muncind la negru sau „legal” în timpul verificărilor realizate de inspectori. „Nu ne-au fost semnalate astfel de cazuri și nici sesizări nu am avut în acest sens”, ne-a declarat Ion Barbu, inspector șef la ITM Bacău. În județul nostru sînt aproape 20.000 de pensionari care nu mai au dreptul să muncească. Cu toate acestea, mulți dintre ei lucrează la negru pe la diverși patroni. N-o fac din plăcere, pentru că, realmente, mulți sînt bolnavi. Situația socială precară îi obligă pe oameni care ar trebui să-și caute de sănătate să muncească cu ziua, uneori pe sume de nimic. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns