• după 20 de ani de contribuție la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Bacău, familiile bătrînilor trecuți în neființă primesc un ajutor de înmormîntare de rîsul curcilor • banii primiți drept ajutor de deces nu ajung nici pentru cumpărarea lumînărilor de înmormîntare
Cîțiva litri de ulei, vreo două-trei pîini, un kilogram de lumînări și cîteva prosoape. Cam asta este ceea ce pot cumpăra rudele bătrînilor băcăuani trecuți în lumea celor drepți din banii pe care îi primesc drept ajutor de deces de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP). „Preț de mai bine de 25 de ani, mama mea a cotizat lună de lună la CARP. Acum, cînd a trebuit să o înmormîntăm am primit drept ajutor de deces mai puțin de trei milioane de lei. Nici de lumînări nu ne-au ajuns banii ăștia”, spune Maria Avram din Bacău. Tot ea a fost cea care ne-a povestit și prin ce trec pensionarii care vin lună de lună la CARP să își achite cotizațiile sau să încerce să obțină vreun împrumut. Funcționare care abia se mișcă se răstesc la bătrînii care sînt puși să aștepte pe hol și îi amînă cu săptămînile, pînă cînd le rezolvă solicitările. Viorica Aramă, secretar în cadrul CARP Bacău, spune că ajutoarele de deces sînt calculate în funcție de cotizația lunară. Astfel, după 20 de ani de contribuție lunară de 300 de lei, ajutorul de deces esta de 584.000 de lei, 601.000 de lei ajutor primesc cei care au contribuit, vreme de 20 de ani cu cîte 1.000 de lei pe lună, la o contribuție de 3.000 de lei lunar ajutorul de deces, după 20 de ani de cotizație este de 751.000 de lei, un milion de lei după două decenii de contribuție lunară de 5.000 de lei și 2,7 milioane de lei după aceeași perioadă de contribuție, cu 10.000 de lei lunar.
Contribuții asemănătoare plătesc și pensionarii din alte județe. La Roman, de pildă, pensionarii băcăuani se așează la coadă pentru a se înscrie la CARP din localitate. Același lucru se întîmplă și în ceea ce privește Casa de Ajutor Reciproc din Adjud unde ajutoarele de deces pe care le primesc cotizanții sînt de aproape zece ori mai mari decît cele pe care le primesc bătrînii care au cotizat la CARP Bacău. „Omul sfințește locul. Uitați-vă la felul în care arată clădirea CARP și o să vă dați seama despre cît de multe lucruri știu să facă din banii de cotizații cei aflați în conducerea CARP Bacău”, trage concluzii Maria Aramă. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns