• în Bacău sînt aproximativ 270 de copii ai străzii • un număr însemnat sînt buhușeni, care preferă să vină aici să cerșească • un copil al străzii cîștigă, după propriile declarații, cîte 500 – 600.000 de lei pe zi, dar în perioada Sărbătorilor poate ajunge și pînă la un milion de lei pe zi
Murdari, zdrențăroși și chiar desculți, dar extrem de îndrăzneți, fac parte din cotidian. Îi întîlnim la tot pasul. Cîțiva, puțini, muncesc. Vînd ziare sau dau cu mătura pe la vreun patron. Cei mai mulți nu fac altceva decît să întindă mîna sau să se milogească. La biserici, în piețe, în autobuze, în gară sau oriunde apucă. Dorm în canale, într-un colț de subsol, în gară sau, vara, pe vreo bancă din parc. Cei mai fericiți se întorc, seara, acasă, pentru ca, a doua zi, să o ia de la capăt. Părinții, dacă îi au, sînt indiferenți sau chiar îi împing să cerșească. Nu au decît o lege, cea a străzii, și nu cunosc decît o putere, cea a banului. Aceștia sînt copiii străzii. În Bacău sînt, potrivit statisticilor Direcției Generale pentru Protecția Copilului (DGPC) Bacău, aproximativ 270 de copii ai străzii.
Prietenia, singura soluție
„Ideea este de a-i face să conștientizeze că ceea ce fac nu e deloc bine, dar, pînă atunci, trebuie să ți-i faci prieteni. Trebuie să simtă că îți pasă de ei. Altfel, nu ai nici o șansă să obții o informație, oricît de mică. Strîngerea lor într-un centru nu este, în nici un caz, o soluție. La prima ocazie s-ar întoarce tot pe stradă. Apoi, unii au familii și nu poți lua un copil din familie decît dacă orice alternativă eșuează”, explică Petronela Chicoș, lucrător stradal la Serviciul de protecție a copilului în regim de urgență din cadrul DGPC Bacău. Prea puțini dintre noi știu, însă, asta. Cei mai mulți dau picilor care le întind mîna bănuțul cerut. Din milă, de lehamite sau din bravură, contează prea puțin. E ceea ce așteaptă micul vagabond. „Banul primit e singura motivație care îi ține pe străzi. Odată, un valutist i-a dat unui copil al străzii 100.000 de lei. Dacă lumea nu le-ar mai da bani, nu știu dacă ar mai veni. Deși pare incredibil, un copil al străzii face, de regulă, cam 500 – 600.000 de lei pe zi, sumă care crește simțitor dacă în familie sînt cinci sau șase copii care cerșesc. În aceste condiții, umblatul pe străzi e mană crească și pentru părinți, care nu ezită să-și trimită odraslele la cerșit”, adaugă Daniel Hariga, cel de-al doilea lucrător stradal din echipa care ne-a ajutat să intrăm în lumea copiilor străzii. Teorie, vor spune unii. Realitatea a confirmat-o însă, din plin.
Clanul buhușenilor
Prima oprire a echipajului de la „stradal” a fost gara. Cînd să ieșim din microibuzul cu care circulă lucrătorii social, doi puști și un vlăjgan chiuie de bucurie și iau cu asalt mașina. „Ei sînt Irinuca, Romeo și Florin”, face prezentările Petronela Chicoș. Se vede de la o poștă că sînt cunoștințe vechi. Dezinvolți, cei trei par a nu avea nimic de ascuns. E ceea ce-și dorește, de fapt, Protecția Copilului. Le oferim cîte un covrig, dar Irina refuză. „Sînt sătulă. Am mîncat adineauri niște kaizer. Mi l-au dat niște italieni”, explică ea. Are 11 ani și ar fi trebuit să fie la școală. A făcut patru clase, dar acum nu se mai duce „pentru că sora mea mai mică mi-a rupt toate cărțile și caietele”. Rîde și probabil că nici ea nu crede ce spune. Părinții? „Nu spun nimic. Dimineața mă trezesc, mă îmbrac și-mi văd de treaba mea. Seara, ajung acasă pe la șapte”, își expune ea programul zilnic. Uită să spună că face naveta, pentru că Irina, ca de altfel și ceilalți doi, e din Buhuși. Între două coate aplicate, prietenește, de Romeo, spune că a mai fost la cerșit și în Piatra Neamț, dar „acolo nu-mi place. Am umblat prin blocuri, dar nu m-am ales decît cu două plase cu mîncare”.
Alături, Romeo se chinuie de zor să-și ascundă efectele răcelii cu ajutorul unui șervețel oferit de Sorin, șoferul microbuzului. Degeaba. „Lumînările” continuă să-i amenințe gura, dar a reușit să ne spună că ai lui i-au fixat și un tarif. „Mama mi-a spus să vin acasă cu 300.000 de lei pe zi, iar restul e al meu”, povestește nonșalant puștiul de 12 ani, care ajunge să strîngă și cîte jumătate de milion de lei pe zi. „În perioada Sărbătorilor, am făcut, în unele zile, și un milion de lei”, se mîndrește Florin, care la cei 19 ani ai săi, e unul dintre veteranii străzilor din Bacău. De ce cerșește? „Trebuie să strîng bani să-mi plătesc amenzile. Am amenzi de opt-nouă milioane de lei pentru cerșit. Apoi, îmi iau țigări, pentru că fumez cam două pachete pe zi”, spune Florin. Posibilitatea creșterii cuantumului amenzilor e un amănunt prea puțin important pentru el. Știe că trebuie să facă bani să-și plătească amenzile, și atît. De altfel, s-a despărțit primul de noi, zbughind-o în primul autobuz care a sosit în stația de la Gară. Grupul de potențiali milostivi în care puteau să se transforme călătorii dintr-un autobuz nu putea fi ratat.
La cerșit, Bacăul e cel mai bun oraș din Moldova
Romeo și Florin, dar și Irina, sînt de loc din Buhuși. Sărăcia din oraș i-a alungat spre alte zări și grupul copiilor străzii buhușeni care-și fac veacul prin Bacău este destul de consistent. „Credem că în Bacău sînt cel puțin 50 de copii ai străzii originari din Buhuși. Vin dimineața cu trenul și pleacă seara. Spun că Bacăul e cel mai bun oraș din Moldova, din punctul lor de vedere, dar mult mai slab decît orașele din Ardeal, de exemplu”, explică Petronela Chicoș, în timp ce ne îndreptam spre piață. Aici am reîntîlnit-o pe Irina și am cunoscut-o pe Lili Portocala, o țigăncușă frumoasăn, de zece ani, care „nu nici măcar certificat de naștere nu are, deoarece părinții nu au declarat-o cînd s-a născut”, după cum a explicat Daniel Hariga. Tot în piață își face veacul și Mihai, un tînăr de 21 de ani, care nu ezită să recunoască că e aurolac. „Dorm prin canale, dar tare mi-aș dori să fac o baie”, recunoaște el. Nu s-a mai spălat de vreo jumătate de an. De altfel, mirosul îl trădează din plin. Plecăm. Galantă, Lili ne închide ușa la microbuz. După aceea, se întoarce în piață, acolo unde va putea fi găsită și azi, dar și mîine. Pînă cînd, nimeni nu știe. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns