• omiși de pe lista persoanelor care au dreptul la ajutor social, țăranii săraci ajung să-și plătească spitalizarea atunci cînd se îmbolnăvesc • chiar dacă nu au fonduri să le plătească ajutorul minim garantat, primarii ar trebui să facă doar efortul de a le trece numele pe lista persoanelor fără venituri
Locuitorii fără nici un fel de venit din șase comune ale județului sînt în pericol să facă atac de cord imediat cum medicul de familie le aduce la cunoștință că trebuie să se interneze în spital. Pentru că săracii fără nici o sursă de venit nu se regăsesc la primării pe listele persoanelor care au dreptul la ajutor social, ei trebuie să suporte din propriul buzunar fie cheltuielile de spitalizare, fie contravaloarea asigurărilor de sănătate aferente ultimilor trei ani. Cu alte cuvinte, un biet țăran care trăiește doar de pe urma bucății de pămînt, pe care o cultivă cu te miri ce, trebuie să numere cîteva milioane bune ca să se facă bine. În această situație se află cîteva sute de țărani din comunele Dofteana, Găiceana, Letea Veche, Nicolae Bălcescu, Racova și Măgura. „Situația ca niște oameni fără venituri să-și plătească spitalizarea sau aproape 6 milioane de lei, cît reprezintă contravaloarea asigurărilor de sănătate pe ultimii trei ani este creată de neglijența primarilor din comunele respective. Ei au obligația să ne trimită lunar lista cu persoanele care au dreptul la venit minim garantat, chiar dacă pentru o parte dintre aceștia nu au bani pentru plata ajutorului. Prin lege, persoanele fără venituri sînt asigurate de sănătate, indiferent dacă primesc sau nu ajutorul social. Singura condiție este să ne fie transmise datele lor, ca să figureze în baza de date a asiguraților noștri. Sînt și primării care nu ne-au mai trimis o listă cu aceste persoane de mai bine de trei luni. Potrivit legii, orice restanțier la plata contribuției pentru sănătate mai vechi de trei luni devine neasigurat”, ne-a declarat Ciprian Țimiraș, șeful compartimentului Juridic al casei Asigurărilor de Sănătate (CAS).
Listele cu nevoiașii din cele șase comune menționate mai sus nu au mai fost trimise la CAS de mai bine de trei luni, astfel că atunci cînd se îmbolnăvesc și ajung în spital, săracii trebuie să scoată de unde or putea banii de spitalizare sau contravaloarea asigurărilor. „De la primăria din comuna Măgura nu am primit anul acesta nici o listă cu persoanele care beneficiază de ajutor minim garantat, deci nici unul dintre nevoiașii din această comună nu figurează ca asigurat la noi. Celelalte comune nu ne-au mai trimis liste de mai mult de trei luni, motiv pentru care și aici persoanele fără venituri sînt considerate acum neasigurate. Săptămînal avem cîte două, trei cazuri de persoane fără venituri care ajung în situația să-și plătească spitalizarea. Cînd aflăm din vreme de situația respectivă cerem de la primăria de domiciliu a bolnavului să i se întocmească dosar pentru ajutor social și în felul acesta omul scapă de plată. Sînt situații în care, însă, bolnavul rămîne bun de plată”, a adăugat juristul CAS. Pe cît de simplă este modalitatea de a figura drept asigurați de sănătate a persoanelor care nu au nici un venit și care se concretizează doar în completarea numelor nevoiașilor pe o listă, pe atît de complicată li se pare unora dintre primarii de la țară. Efectul neglijenței lor ajung să-l înțeleagă însă tot oamenii sărmani. Atunci cînd ajung la oraș bolnavi și nu au cum să scape decît în spital, săracii de la țară află că sănătatea nu și-o pot cîștiga decît pe bani grei. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns