Isteria creată zilele acestea în jurul noilor formulare de rețete gratuite și compensate. Admonestați și trași de urechi, amenințați chiar cu aplicarea de măsuri drastice de către conducerea Casei Asigurărilor de Sănătate, medicii care în primele zile ale anului au folosit tot formularele vechi de rețete s-au conformat rapid ordinelor transmise oficial abia în data de 5 ianuarie. Acuzîndu-i inițial de neglijență pe medicii care nu și-au procurat formularele noi, reprezentanții CAS s-au răzgîndit ieri și au anunțat că și formularele vechi mai sînt valabile zilele acestea. Cum ieri, după ora prînzului, doar 20 de medici din județ nu-și ridicaseră noile formulare, iar în farmacii se mai eliberau medicamente compensate și gratuite pe vechile formulare s-ar părea că haosul creat în 5 ianuarie este de domeniul trecutului.
Cu toate acestea, introducerea noilor formulare de rețete compensate și gratuite este departe de a fi aplicată corect. Prima dintre abateri este aceea că nici o farmacie nu avea ieri lampa cu ultraviolete, singura în măsură să constate dacă noile rețete prezentate la ghișeu nu sînt falsificate. Nici prețul unui carnet de rețete noi nu era stabilit exact, și asta în condițiile în care fiecare medic este obligat să-și cumpere topurile de rețete. Ca niciodată pînă acum, medicii care s-au prezentat la CAS să-și cumpere carnetele cu formulare noi au fost puși doar să semneze într-un tabel, „urmînd ca facturarea și plata acestora să se facă în luna ianuarie, în baza procesului verbal de predare-primire”, după cum se arată într-o adresă trimisă spitalelor în data de 24 decembrie. Pînă acum ei plăteau cu bani în mînă fiecare top de rețete de care aveau nevoie, primind în schimb o factură. Dan Stoica, director de Contractări la CAS Bacău, spune că prețul unui carnet de formulare este de 18.000 de lei, mult mai mic decît prețul existent anterior, de 30.000 de lei.
Ca și cum omisiunile ivite în jurul noilor formulare nu ar fi fost de ajuns, medicii care au început să prescrie medicamente pe astfel de formulare s-au văzut puși în fața altei dileme. „Noile formulare au rubrici în care sînt trecute fiecare dintre categoriile de asigurați: pensionari, copii, șomeri etc. Beneficiarii ajutorului social și persoanele coasigurate nu sînt trecute nicăieri. Cum facem dacă în cabinet ne intră o astfel de persoană, căreia trebuie să-i completăm o rețetă compensată? Mi-am mai întrebat niște colege și ele mi-au zis că au completat de mînă că posesorul rețetei este coasigurat sau beneficiar al Legii 416. Și eu voi face la fel pentru că nu am altă variantă. Eu mai am însă o problemă. Pe 23 decembrie am venit special la Bacău, să întreb ce fel de formulare de rețete să-mi iau. Funcționara de la Casa de Asigurări de la care se cumpără rețetele mi-a spus că le pot lua pe cele vechi, pentru că vor circula și în luna ianuarie. Am luat patru carnete vechi. Dacă era obligatoriu să intrăm numai cu formularele noi de la 1 ianuarie, de ce nu mi s-a spus că e musai să iau rețete noi?”, ne-a declarat un medic de familie din județ, care a dorit să-și păstreze anonimatul, de teama represiunilor pe care le-ar putea suporta din partea Casei de Asigurări. Despre plafonul la medicamente compensate și gratuite pe luna ianuarie, reprezentanții CAS susțin că acesta va rămîne la nivelul ultimelor luni ale anului, adică 15 miliarde de lei. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns