• înainte de a bate sute de kilometri pînă la Techirghiol să își caute de sănătate, băcăuanii ar putea să încerce mai întîi să facă un tratament la Sărata Băi • costă și mai puțin, stațiunea este la o azvîrlitură de băț de casă, iar după o zi de tratament bolnavii pot merge seara să doarmă acasă în patul lor
Rîpa lui Vodă, Coasta Moșului, La Oglinzi, Izvorul Puturos. Sînt cîteva dintre izvoarele din care picură apa binefecătoare cu care își tămăduiesc suferințele toți cei care bat drumul pînă în localitatea Sărata Băi. Prea multă cale nu ar fi de mers. Satul se află la doar șapte kilometri distanță de oraș, așa că, odată urcat în mașină, se poate ajunge aici în mai puțin de un sfert de oră. Nimeni nu a regretat niciodată că a bătut drumul pînă aici și oricine a apucat să vină odată pînă la Sărata Băi a mai dat pe aici și a doua oară. „Este o oază de liniște și sănătate. Venim aici de peste șapte ani și dacă o să ne țină Dumnezeu sănătoși o să mai venim încă mult timp de acum înainte”, spunea, cu convingere, Steluța Călugăreanu, din Bacău. După o zi petrecută la iarbă verde și cîte o baie-două, făcută în piscina cu apă sărată, familia Călugăreanu nu pleacă din Sărata fără să ducă acasă cel puțin un bidon cu apă binefăcătoare. „Vă spun pe pielea mea. Este aici, în pădure, un izvor cu o compoziție similară cu cea a apei din stațiunea Căciulata. Acum nu mai pot să mai urc, dar îl rog pe soțul meu de fiecare data cînd venim aici să îmi aducă zece – cinsprezece litri de apă de la acel izvor, să avem și pe cînd vom ajunge acasă. Cîțiva medici de la Iași le-au spus unor colegi de ai mei: «Oameni buni, sînteți băcăuani! Aveți acolo o stațiune, Sărata Băi. Mergeți acolo la tratament, nu mai bateți atîta cale pînă la Felix sau Băile Herculane”, mai povestea Steluța Călugăreanu.
Tratamentul din sanatoriu, mai benefic decît simplele băi făcute în piscină
Prima ușă la care este bine să bată oricine are de gînd să înceapă un tratament la Sărata Băi este cea a cabinetului medicului Mariana Vlad, specialist în balneofizioterapie și recuperare. De cîțiva ani buni, Mariana Vlad coordonează activitatea medicală din cadrul Centrului de Spiritualitate și Tratament Balnear „Fericitul Ieremia” din Sărata Băi. Mii de oameni i-au trecut, pînă acum, pragul cabinetului. Unii tineri, care au venit doar să își facă ceva controale pentru a ține din scurt simptomele unor boli ce stau gata să apară, alții gîrboviți sau sprijiniți în cîrje. După cîteva ședințe de tratament, mulți dintre cei care au venit pînă aici sprijiniți de după umeri de soți sau părinți au plecat acasă pe picioarele lor. Maria Iosib ne povestea ieri că în urmă cu vreo cinci ani, cînd a venit pentru prima oară aici, nu își putea mișca mîna din umăr. „După 14 ședințe deja îmi puteam mișca încheietura umărului. De atunci vin aici an de an. Am și osteoporoză, și coxatroză, așa că îmi prinde bine cîte o cură de tratament”, ne mai spunea Maria Iosib.
Medicul Mariana Vlad ne spunea că pacienții care vin din alte localități se pot caza în centru pe toată perioada tratamentului . Cazarea este de 100.000 de lei pe noapte pentru un pat în camerele de categoria I și de 80.000 de lei pe noapte în camerele de categoria a II-a. Tot cam atît costă și închirierea unui pat la căsuțe, unde pentru a rămîne peste noapte o persoană trebuie să plătească 90.000 de lei. Singurul inconvenient este că pacienții sînt nevoiți să vină cu mîncare de acasă. La parterul complexului există, însă, o bucătărie dotată cu frigider, aragaz, chiuvetă cu apă curentă și în care se găsesc cîteva dulapuri pline ochi cu veselă și tacîmuri. În zilele în care rămîn cazați în complex, pacienții pot face, contra unei sume de 60.000 de lei, o baie cu apă sărată caldă la cadă, un masaj medical pentru 30.000 de lei, aerosoli, tot contra sumei de 30.000 de lei, precum și tratamente reci la piscină în asociere cu plajă și ședințe de kinetoterapie.
Multe sînt afecțiunile care își pot găsi remediu în urma unor ședințe de tratament în complexul de la Sărata Băi. Medicul Mariana Vlad spune că apele din această stațiune balneoclimaterică pot trata afecțiuni ale sistemului nervos periferic, boli ale aparatului locomotor, rematism, afecțiuni post traumatice, varice, ulecere varicoase, boli ginecologice, dermatoze, psoriazis, stări alergice, precum și o serie de alte afecțiuni ale căilor respiratorii. „Valoarea stațiunii este una locală, iar exploatarea acestor izvoare trebuie făcută, însă, cu mare măsură. Sînt izvoare de suprafață, nu de adîncime, și au un debit destul de mic. Asta înseamnă că o cantitate mai mare de apă se strînge în timp, cu migală. Au fost cîteva situații în județul Neamț cînd s-au încercat forări la mare adîncime în locuri în care s-au descoperit izvoare cu proprietăți curative și s-a stricat întreaga exploatație”, a mai adăugat medicul Mariana Vlad.
Plajă la poalele muntelui
O bună parte din cei care vin pînă în stațiune aleg să facă doar plajă și să facă o baie în bazinul cu apă binefăcătoare din curtea complexului „Fericitul Ieremia”. Daniel Bogdan, unul din oamenii care fac parte din aparatul administrativ al complexului, spune că intrarea la piscina din curte costă 30.000 de lei pentru un adult și 10.000 de lei pentru un copil, iar în zilele însorite vinde în jur de 100 de bilete. „Biletele se vînd în funcție de vremea de afară. Duminica trecută, de exemplu, nu mai aveai loc aici nici să arunci un ac. Toate dealurile din jur erau înțesate de turiști. Oamenii stăteau la umbră în pădure la un grătar, mai veneau să mai facă aici o baie, după care iar se întorceau înapoi”, ne-a povestit Daniel Bogdan.
Printre cei care așteptau ieri să își termine carnea prăjită pe grătar, după care să se ducă să facă o baie, erau și Aurica și Ioan Dabija. Nu există om trecut de 40 de ani pe care să nu îl mai doară o mînă sau un picior, cîte o dată, așa că o baie în bazinul cu apă tămăduitoare nu are cum să strice. „E frumos aici. Nu ai parte întodeauna de un loc în care să poți face, în același timp, și baie și plajă și să mai stai și la răcoare, la umbra copacilor din pădure. Mai rău este că nu toți cei care vin să se bucure de binefacerile acestor locuri nu știu să le și respecte așa cum se cuvine. Și duminică am fost aici, iar în stînga și în dreapta noatră stăteau o grămadă de familii. Cînd am plecat, noi ne-am strîns în pungi pînă și ultimul capăt de hîrtie. Acum vedem că cei care au stat duminică lîngă noi nu au făcut la fel. Am găsit o grămadă de pungi și bidoane de plastic. E mare păcat! Ne facem rău cu mîna noastră”, ne-a spus, nu fără o undă de amărăciune în glas, Ioan Dabija. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns