Facator de minuni si ocrotitor al celor saraci, Sfintul Nicolae al carui nume il poarta mii de bacauani, unul din cei mai apreciati si cinstiti sfinti in zona Bacaului. Dovada este nu doar numarul mare al celor care il au ca patron al casei , ci si faptul ca aproape un sfert din bisericile monumente de arhitectura poarta hramul „Sfintul Nicole”. Beresti Tazlau, Bogdana – Stefan cel Mare, Boistea – Darmanesti, Ciolpani – Buhusi, Colonesti, Damienesti, Gura Vaii (Ripile de Sus), Gura Vaii (Ripile de Jos), Orbeni, Pralea – Caiuti, Zlatari – Ungureni, sint citeva din localitatile in care ziua Sfintului Nicolae va fi un moment de praznuire.
In municipiul Bacau exista o singura biserica ce poarta hramul celui care a capatat apelativul de „mare facator de minuni”. De la personalitati politice si culturale, si pina la muritorul de rind, biserica „Sfintul Nicolae” din Bacau a dovedit ca-si merita pe deplin hramul cel poarta inca din anii 1848-1850, cind prin subscriptie publica si prin staruintele caminarului Cristea si a protopopului Ioan Enache Petrovici, in centrul orasului, a fost ridicat un locas de cult al carui nume a ramas pina astazi „Catedrala Sfintul Nicolae”. Biserica a fost sfintita la mijlocul veacului al XIX-lea, de catre episcopul Veniamin Roset. Istoria mai consemneaza faptul ca, in anul 1871, a fost ridicat si paraclisul aflat in dreapta bisericii, ctitorie a credinciosului grec Panait Ianoli, avind hramul Sfintii Mina, Pantelimon si Haralambie. Denumirea de catedrala este veche de cind biserica, deoarece a fost biserica principala a orasului. Avea legaturi directe cu biserica Sfintul Nicolae din Scheii Brasovului, datorita ctitorului sau. Cind veneau negustorii ardeleni la tirgul de la Bacau, poposeau cu totii la biserica Sfintul Nicolae. De altfel, acolo au fost numiti multa vreme protopopii de Bacau. Se spune ca din fata acestei biserici Vasile Alecsandri a citit in fata multimilor proclamatia Unirii de la 1859. Biserica are o arhitectura bizantina, cu elemente moldovenesti si a fost zugravita de mai multe ori de-a lungul anilor. Ultima oara a fost repictata de Aurelian Bucataru si Ecaterina Andronescu, in anul 1976.
Bacauanii au fost atrasi nu doar de farmecul lacasului de cult, ci si de cei care au pastorit-o cu cinste de-a lungul vremii. Cea mai indelungata activitatea avut-o preotul Theodor Zota, care a slujit in aceasta biserica timp de 47 de ani, intre 1900-1947. De la amvonul catedralei “Sfintul Nicolae” au mai predicat protopopul Crivat Gheorghe, preotul doctor Dumitru Iordache, preotul Nicolae Murarasu, preotul Constantin Ionescu, preotul Ioan Pricop si multi altii. Totodata, de aceasta biserica mai este legata o buna parte a activitatii pastorale a vrednicului de pomenire episcop al Husilor, Ioachim Mares, cel care a restaurat-o in anul 1976, cind o mare parte a ei a fost arsa ca urmare a unui incendiu. De asemenea, pentru iubitorii de cultura biserica „Sfintul Nicolae” ramine singura in care a slujit si cintat ca diacon dramaturgul Ion Luca.
Lasă un răspuns