“Hristos S-a inaltat!” si “Adevarat S-a inaltat” sint saluturile pe care crestinii si le adreseaza zilele acestea. Si acest salut, ca si “Hristos a inviat!”, reprezinta semnul marturisirii de credinta pe care o facem marea nostra majoritate. Una dintre cele mai importante sarbatori crestine, Inaltarea Domnului, este serbata astazi, 24 mai, de toata suflarea crestina. Numita in popor si Ispas (de la cuvintul slav Supasu – Mintuitorul), ziua Inaltarii la cer a Domnului cade intotdeauna in Joia saptaminii a sasea dupa Pasti, adica la 40 de zile dupa Inviere.
Este una sarbatorile vechi crestine, ce a capatat o solemnitate deosebita cind Sfinta Imparateasa Elena, mama Imparatului Constantin cel Mare, a ridicat pe muntele Maslinilor (de unde Mintuitorul s-a inaltat la cer) o vestita biserica (Eleona), in care Inaltarea se praznuia cu mare fast. Astazi biserica este in ruina, dar in ziua Inaltarii se mai aduna acolo o multime de crestini, iar preotii diferitelor confesiuni savirsesc Sfinta Liturghie pe altare portative. Primele inscrieri despre serbarea Inaltarii se gasesc in “Istoria bisericeasca” a lui Eusebiu de Cezareea, din secolul IV. Sarbatoarea Inaltarii, praznuita la inceput o data cu Rusaliile, punea pecetea finala perioadei pascale a Cincizecimii. In anii 380-385, pelerina apuseana Egeria aminteste de festivitatile din ziua a patruzecea dupa Pasti. La Ierusalim acestea aveau loc in biserica Nasterii din Betleem, iar sarbatoarea Inaltarii era praznuita la Cincizecime, adica in aceeasi zi cu Pogorirea Sfintului Duh. La sfirsitul secolului al IV-lea sarbatorea Inaltarii s-a despartit de cea a Pogoririi Sfintului Duh. In secolul al VI-lea, Sfintul Roman Melodul a compus o parte din cintarile acestei sarbatori, iar in secolele urmatoare Sfintul Ioan Damaschinul si Sfintul Iosif Imnograful au compus canoanele din slujba Inaltarii. In aceasta zi, crestinii se saluta cu formula „Hristos S-a inaltat”.
Tot astazi este si sarbatoarea catedralei “Inaltarea Domnului” din municipiul Bacau, unul dintre cele mai impresionante lacasuri de cult care se construiesc in acest moment in estul Europei.
Lasă un răspuns