Pentru băcăuani, Cornișa sau Orizont sunt sinonime cu Sfântul Gheorghe. Aceasta deoarece întreaga suflare din aceste zone se definește spiritual prin numele marelui sfânt. Pe strada Mărășești din Bacău, la nr. 100, atrage privirea, dintre blocuri, biserica “Sf. Gheorghe”. De o frumusețe ce amintește de spiritul valorilor ortodoxe brâncovenești, acest locaș de cult este o oază de liniște în inima orașului, așa cum, probabil, și-au dorit și ctitorii săi, acei oameni simpli, cu frică de Dumnezeu, ce au trudit în fabrica Letea și care, sosiți din diferite colțuri ale țării, au simțit nevoia unui spațiu de rugăciune.
Dragostea acestora față de cele sfinte s-a întipărit în zidurile bisericii și în lumina ce se revarsă prin însăși prezența ei în mijlocul comunității ortodoxe din acest cartier. Numai creștinul ce pășește dincolo de pridvorul, fie pentru o slujbă religioasă, fie pentru a aprinde o lumânare sau pentru a îngenunchea în fața icoanelor, împovărat de griji, înțelege diferența ce există între lumea din afară și cea din interior.
Istoria bisericii “Sf. Gheorghe” din Bacău începe în jurul anului anului 1934, odată cu numirea preotului Gheorghe Berilă, care a începu construcția. La 15 august 1934 s-a pus piatra de temelie și s-a sfințit locul viitorului locaș. Construcția s-a făcut după planul întocmit de arhitectul Ghica Budești. Biserica, în formă de cruce, este în stil brâncovenesc,are o lungime de 32 m și o înălțime de 33 m. Pictura murală a fost executată între anii 1936-1938, de către pictorul Constantin Vasilescu din București, în ulei, stilul neobizantin cu o bogată ornamentație cu un colorit plăcut și liniștitor. Catapeteasma a fost executată de sculptorul Grigore Dumitrescu din București, în lemn de stejar, în stilul vechilor sculpturi moldovenești, tot între anii 1936-1938. Lucrările de construcție s-au încheiat în toamna anului 1939, slujba de sfințire fiind oficiată în ziua de 12 noiembrie 1939 de către vrednicul de pomenire Episcop Lucian al Romanului, însoțit de un mare sobor de preoți și mulțime de credincioși.
Biserica a beneficiat de lucrări de renovare între anii 1977 – 1980, cînd s-au consolidat pereții bisericii și cele trei turle. În perioada 2000-2007, sub coordonarea preotului paroh Vasile Radu, s-au executat lucrări masive de reparație, pictura murală a fost curățat și retușată de pictorul Mihai Chiuaru din Bacău. În ultimii ani, ferestrele au fost înfrumusețate cu vitralii în stil bizantin. Din complexul “Sf. Gheorghe” face parte și casa “Samarineanul milostiv” unde, de peste 10 ani, zilnic, pe toată durata anului școlar, sub coordonarea părintelui Vasile Radu, este oferită masa de prânz gratuit pentru aproximativ 25 de copii de la Școlile nr. 10 și 27, din fondurile parohiei și ale unor oameni de suflet care au răspuns la chemarea bisericii.
Lasă un răspuns