Crăciunul și Revelionul la jandarmi sînt exact ca la mama acasă
• cei 30 de soldați care vor colinda autoritățile au fost aleși de preotul cazarmei • militarii și cadrele care vor fi în unitate se vor bucura de chișcă, tobă, caltaboși, cîrnați, friptură și sărmăluțe din carne de porc, cu smîntînă și mămăliguță • jandarmii au voie să bea și un șpriț de sărbători, dar să nu abuzeze
Se simte atmosferă de sărbătoare de cum intri pe poarta unității. Puțin cazonă, dar ghirlandele de brad, pomii împodobiți prin curte, mersul mai relaxat al soldaților, mirosul de cîrnați care te îmbie către sala de mese, toate crează impresia de sărbătoare. Una tradițională, așa, cum știu s-o facă românii. Doar ordinea desăvîrșită dovedește fără tăgadă că te afli într-o cazarmă. Soldații ne privesc mirați: „Ce-o fi cu oamenii ăștia, nu mai au odihnă acasă nici în zilele astea?” – parcă își spun în sinea lor. Dar vorbele rămîn nespuse, trec pe lîngă noi și își văd mai departe de drum. Unul mai îndrăzneț însă, se apropie, ne urează „Sărbători fericite!” și ne întreabă cu cine avem treabă. Se fîstîcește cînd aude că-i căutăm șefii. După cîteva secunde de gîndire ne trimite la ofițerul de serviciu.
Pe holuri și prin birouri, mirosul de brad te amețește. Ofițerii și soldații sînt relaxați și își caută de lucru pe la sala de sport sau la o tablă. E Crăciunul și nimeni nu face instrucție. Doar cei de la patrulare și de la paza obiectivelor sînt la datorie. În rest, cei mai mulți soldați sînt în permisii, iar cei care nu au plecat încă abia așteaptă să se întoarcă colegii, pentru a petrece, la rîndul lor, cu familiile, acasă. „Se pleacă acasă pe rînd. O parte de Crăciun, alta de Anul Nou și alta de Bobotează și Sfîntul Ion. Îi lăsăm pe ei să-și aleagă perioada”, ne spune colonelul Nicolaie Rugină, comandantul Comandamentului Teritorial de Jandarmi. L-am găsit la serviciu. A venit ca să pună la punct ultimele amănunte și să verifice dacă totul este în ordine. „Pentru noi pregătirea sărbătorilor de iarnă a început încă de la sfîrșitul lui noiembrie. Cînd ai atîta suflare de oameni în responsabilitate, totul trebuie să fie pregătit pînă la cel mai mic detaliu. Nu ne permitem să ne trezim cu surprize. De aceea am făcut programare pentru absolut tot ce se întîmplă și se va întîmpla în cazarma de la Bacău, dar și la celelate unități de jandarmi din Moldova care aparțin de noi, de Comandamentul Teritorial de Jandarmi”, ne-a explicat colonelul Rugină.
În afară de programările de concedii ale cadrelor militare, ale jandarmilor angajați și ale militarilor în termen, cei din cazarma jandarmilor s-au mai preocupat și de alte activități, care nu au nici o legătură cu specificul unității militare. Mai precis cu pregătirea colindelor, a plugușorului, a ursului și a caprei. „Este singura unitate militară care de sărbători pregătește un program tradițional cu care se prezintă în fața oficialităților băcăune. Și în acest an vom colinda și ura mîine (azi, n.r) la Consiliul Județean. Apoi vom vedea dacă vom păstra tradiția din anii anteriori și vom mai merge la poliție, pompieri și la SRI. Asta vom decide în ultima clipă, în funcție de evenimente”, a intervenit și colonelul Ștefan Antohe, șeful de Stat Major al Comandamentului Teritorial de Jandarmi. Componenții grupului de colindători de la jandarmi au fost selecționați de preotul cazarmei, Gabriel Ichim. „Au fost aleși vreo 30 de soldați care au voce și care mai știu și colinde. Dar, din cîte știu eu, se va merge pe un repertoriu mixt, colinde laice și religioase, alese de părinte”, a precizat Antohe. Cînd vine vorba însă de plugușor, simți deodată o mîndrie a militarilor. Plugușorul pe care-l vor spune este conceput în cazarmă, de ofițeri și subofițeri, împănat cu strigături și întîmplări cazone. „Capra și ursul sînt jucate de soldați din zona Moinești – Comănești, unde tradiția a rămas nealterată. Avem și noi în cazarmă costume populare, dar costumele personajelor pe care le interpretează la capră și urs sînt aduse de soldați de acasă. Celelalte necesare – hîrtie, panglici, oglinzi pentru capră – le-am asigurat noi, iar soldații au îmbrăcat capra”, a mai zis locotenentul Ioan Ouatu, unul dintre ofițerii care s-a ocupat de programul de tradiții și obiceiuri. De altfel, șeful formației muzicale militare, lt.col. Vasile Manea a făcut pregătire cu colindătorii de la începutul lunii decembrie, pentru ca totul să iasă ca la o formație profesionistă pe trei – patru voci.
O dovadă că pregătirile pentru sărbători ale jandarmilor au fost minuțioase o reprezintă și însemnătatea deosebită acordată meselor festive din această perioadă. Vor fi trei mese: pentru Crăciun, una de Anul Nou și una de Sfîntul Vasile. Pentru pregătirea acestor festinuri s-au sacrificat nu mai puțin de 15 porci. Ignatul a fost ignorat, pentru că într-o zi să faci mîncare la 300 de oameni nu-i puțin lucru. Animalele nu puteau fi sacrificate toate într-o zi și, în plus, alimentele trebuiau testate, ca să nu apară surprize neplăcute. Godacii au fost însă suficienți pentru pregătirea unor bucate tradiționale: chișcă, tobă, caltaboși, cîrnați, friptură și sărmăluțe din carne de porc, cu smîntînă și mămăliguță. „Nu ne-au lipsit niciodată de pe masă la aceste ocazii. Vrem ca toată lumea să simtă ceva din parfumul sărbătorilor de iarnă, cărora românii le acordă atîta importanță”, a adăugat și lt.col. Ioan Cora, adjunctul comandantului pentru logistică. „Facem tot posibilul ca sărbătorile de iarnă să fie petrecute ca acasă. Oamenii noștri nu simt decît lipsa familiei. Dar datorită concediilor pe care le acordăm pe rînd, fiecare dintre ei va petrece măcar o parte din ele alături de cei dragi”, ne-a mai spus colonelul Rugină.
Ceva mai dificil este cu băutura. Regulamentul nu permite ca în cazarmă să se bea mai mult de un sfert de litru de vin sau o jumătate de bere de căciulă. Iar la o mîncare bună trebuie și un șpriț. O chestie omenească, în fond, dar de la care cei din unitate trebuie să se abțină, fie și de sărbători.
Cea mai importantă festivitate va fi cea de Anul Nou. Dacă pentru mai toată lumea masa festivă începe pe la ora 21.00, pentru cei care au misiuni la paza obiectivelor sau la ordinea publică, aceasta începe la ora 18.00. Iar porția de vin sau bere o vor primi după ce-și termină misiunea. Aceea de a ne asigura nouă, civililor, liniștea și siguranța necesară petrecerii acestor zile sfinte. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns