Nesiguranța vieții cotidiene sau uneori doar snobismul i-a determinat pe sute de băcăuani să-și cumpere o armă, în spatele căreia să se simtă mai puternici. În județul Bacău, mare parte dintre cei peste 1.500 de băcăuani înarmați fac parte din tagma vînătorilor. Nu puțini sînt însă aceia care și-au cumpărat pistoale doar de dragul de a le avea. Tot la fel de adevărat este și faptul că mulți au decis să se înarmeze pentu că se simțeau amenințați. Pintre ei se numără probabil și cele șase femei, cărora pistoletul le atîrnă greu în poșetă.
Cu aproape cinci ani în urmă s-a aprobat legea care reglementează regimul armelor de foc și al muniției în România. De atunci, multe persoane, pentru siguranța proprie, recurg la arme de autoapărare. Pentru achiziționarea acestora este necesar un permis eliberat de poliție, excepție făcînd doar armele cu aer comprimat și cu dioxid de carbon. Autorizația se acordă doar persoanelor care demonstrează necesitatea unei arme: patroni, avocați, senatori, deputați, militari, sportivi de tir sau vînători. Armele de foc pentru care este obligatoriu permisul sînt armele militare, de tir, de vînătoare, cu gaze nocive, iritante, cele de panoplie și de recuzită. În cazul vînătorilor și sportivilor de tir sînt necesare autorizații speciale.
Cu scopul declarat de autoapărare, 300 de băcăuani au solicitat și obținut pînă acum permis de port armă de la poliția Bacău. Dintre aceștia, 296 au pistoale cu gaze, iar patru demnitari, pistoale cu glonț.
Printre ei se numără și șase femei, care cară zilnic în poșetuță, pe lîngă cosmeticale, și discretul pistolet Walker. Dacă numărul posesorilor de arme de apărare este relativ mic, nu același lucru se poate spune și despre posesorii de arme de vînătoare, al căror număr este estimat de subcomisarul Vasile Oprișan, șeful Serviciului Arme, Explozibili și Substanțe Toxice din IJP Bacău, la 1.560 în tot județul. Aceștia dețin însă 1.960 de arme, deoarece legea permite oricărei persoane care are permis de port-armă să-și cumpere două arme de foc de același calibru. Diversitatea armelor face ca persoanele cu dare de mînă să poată deține, practic, peste 150 de arme de diverse tipuri.
Printre cei mai cunoscuți vînători înregistrați oficial la Bacău se numără primarul Dumitru Sechelariu, procurorii Ștefan Umbrărescu, Radu Calimandric și Costică Popa, parlamentarul Vasile Nistor, doctorii Florin Velisar, Spiridon Veringă și Gelu Țilea, Constantin Șoșu, patronul firmei SOMA, și alții.
Cele mai ieftine și mai accesibile arme de vînătoare sînt cele lise, cu două țevi retezate, destinate vînatului mic. Acestea costă în jur de 15 milioane de lei. O categorie aparte o reprezintă armele considerate „de patru stele”, care sînt foarte scumpe și destul de rare. Acestea sînt „drilingurile”, care au trei țevi și sînt fabricate în Occident. Ele pot ajunge chiar pînă la 20.000 de dolari bucata. Singurul care posedă o astfel de armă în județul nostru este Costel Cășuneanu, patronul firmei Pa & Co din Oituz, în timp ce arma de vînătoare a primarului Sechelariu depășește o sută de milioane de lei și este executată la comandă, în străinătate.
Cum se poate obține un permis de port-armă
Procedurile prin care se pot achiziționa o armă de foc sînt foarte severe, necesită mult timp și, bineînțeles, îndeplinirea unor condiții foarte stricte. Armele comercializate legal sînt armele de vînătoare și cele cu gaze. Armele de vînătoare nu pot intra decît în posesia persoanelor care au cel puțin un an și jumătate de experiență în domeniu și dacă prezintă o adeverință de membru al unei asociații de vînătoare. Taxa anuală pentru permisul de port-armă oscilează între 2,5 și trei milioane de lei.
Dacă armele de vînătoare nu pot fi cumpărate decît de membrii asociațiilor de vînătoare, armele de foc pot fi cumpărate și de alte persoane. Oamenii de afaceri sînt printre primii care s-au înghesuit să se înarmeze, imediat după apariția legii. Primul băcăuan care s-a înarmat legal a fost omul de afaceri de atunci Dumitru Sechelariu. Pentru a cumpăra o armă și, implicit, a intra în posesia unui permis, solicitanții trebuie să prezinte la Poliție un extras de cont, copie după certificatul de înmatriculare a firmei și adeverință din care să rezulte funcția deținută și faptul că mînuiește sau însoțește valori. Băcăuanii care doresc, din diverse motive, să-și cumpere un pistol cu aer comprimat, pot face acest lucru fără nici un fel de restricție, prezentînd doar buletinul de identitate. Pentru toate celelalte arme, inclusiv pentru cele cu gaze iritant lacrimogene, este necesară o adeverință de port-armă eliberată de Poliția Bacău. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns