• responsabilitatea pentru consolidarea imobilelor revine proprietarilor
Veștile despre iminența unui cutremur cu magnitudinea mai mare de 6,7-7 grade au început să circule tot mai des în ultima vreme, ceea ce sporit îngrijorarea locatarilor din imobilele cu mai mult de patru etaje, dar și atenția specialiștilor în siguranța construcțiilor. „Șase imobile din municipiul Bacău prezintă un risc ridicat de prăbușire în eventualitatea producerii unui cutremur cu magnitudine mai mare de șapte grade pe scara Richter. Este vorba de blocurile nr: 4, 6, 9, 10, 11 și 12 de pe strada Mărășești, incluse de specialiștii noștri în categoria clădirilor cu risc seismic de gradul I. Sînt clădiri construite în perioada anilor ’60, peste care au trecut trei cutremure cu mare magnitudine”, ne-a declarat Gheorghe Fesan, inspector șef în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Construcții Bacău. Acesta este și motivul pentru care, de cîțiva ani, s-a declanșat o adevărată campanie de reabilitare a clădirilor incluse în grupa celor cu risc seimic de gradul I.
Situat vizavi de Primăria municipiului Bacău, blocul nr. 11 de pe strada Mărășești a fost ales de Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței (MLPTL) drept prim proiect pentru demararea lucrărilor de consolidare. Construit în anul 1961, blocul ar fi trebuit să aibă, conform legilor în vigoare la acea vreme, un termen de garanție a lucrărilor mai mare de 40 de ani. Cu toate acestea, clădirea are acum un grad de seismicitate extrem de ridicat și orice zi petrecută între zidurile apartamentelor reprezintă un potențial pericol pentru locatari. Conform unei Hotărîri Guvernamentale, MLPTL trebuie să înceapă lucrări de consolidare la toate locuințele care prezintă un grad ridicat de seismicitate. Costul lucrărilor de consolidare urmează a fi suportat de către locatari, singurii care beneficiază de gratuitatea executării lucrărilor de consolidare fiind persoanele care au un venit lunar pe membrul de familie mai mic decît salariul mediu pe economie. Majoritea locatarilor din blocul 11 sînt pensionari și, ca atare, beneficiază de gratuitatea executării lucrărilor de consolidare. „Pentru familiile cu venituri mai mari, costurile lucrărilor de consolidare sînt suportate, inițial, de către MLPTL. Suma va fi achitată de către locatari în rate lunare, pe o durată de pînă la 20 de ani, cu o dobîndă anuală de 5%. Este greu de înțeles, avînd în vedere aceste facilități, reticența manifestată de locatarii acestui bloc în ceea ce privește acceptul pe care trebuie, conform legii, să și-l dea în vederea demarării lucrărilor de consolidare a clădirii. Mai mult, conform OG 20/94, proprietarii sînt obligați să își consolideze singuri imobilele. Cu toate acestea, rare au fost cazurile în care proprietarii s-au interesat de demersurile care sînt necesare în vederea executării lucrărilor de consolidare”, a mai precizat Gheorghe Fesan.
Mai tranșant, Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău este de părere că MLPTL ar trebui să intervină printr-un proiect legislativ care să îi oblige pe propritarii clădirilor aflate în această situație să părăsească, pentru un timp, locuințele în vederea executării lucrărilor de consolidare. „O mare parte din aceste locuințe au fost cumpărate cu prețuri foarte mici după ’90. Dacă statul a fost cel care a facilitat cumpărarea acestor apartamente, tot el ar trebui să fie cel care să îi forțeze pe locatari să elibereze aceste locuințe în vederea consolidării lor”, mai spune Dumitru Popa.
Prețul apartamentelor este influențat de structura imobilului
Dacă situația blocului 11 de pe strada Mărășești va fi într-un fel sau altul clarificată, rămîne acum în discuție problema consolidării celorlalte clădiri din municipiul Bacău încadrate în rîndul imobilelor cu risc seismic ridicat. Conform aprecierilor făcute de Ana Creangă, șef Serviciu Lucrări Publice, Locuințe și Calamități din cadrul Consiliului Județean, în municipiul Bacău există la această oră în jur de 50.000 de apartamente distribuite în aproximativ 2.000 de blocuri cu patru sau mai multe etaje. „În funcție de cererile venite din partea asociațiilor de locatari, dar și de opinia specialiștilor în domeniu în privința riscului seismic pe care îl poate reprezenta un anume imobil, în jur de 150 de imobile din municipiul Bacău au fost expertizate pînă în prezent. O bună parte dintre acestea au fost încadrate în rîndul imobilelor cu risc de seismicitate de gradul II”, ne-a declarat Ana Creangă. Printre imobilele cu risc de seismicitate de gradul II se află blocurile nr. 15, 28, 36, 38 și 42 de pe strada 9 Mai, blocurile nr. 8, 14 și 16 de pe strada Cuza Vodă, blocul nr. 30 de pe strada Războieni, imobilul cu nr. 28 de pe strada Ioniță Sandu Sturdza, blocul nr. 18 de pe Mărășești, 40 de pe Aleea Parcului, 65 de pe Bacovia, 30 de pe Nicolae Titulescu și blocul nr. 10 de pe strada Caișilor. „Imobilele încadrate în rîndul imobilelor cu grad II de seismicitate sînt construcții la care probabilitatea de prăbușire este redusă, iar în eventualitatea producerii unui cutremur sînt posibile degradări fără a fi afectate structurile de rezistență”, a mai precizat Ana Creangă. Teoretic, prețul unui imobil ar trebui să fie influențat de calitatea sructurii de rezistență a clădrilor.
O bună parte din agenții imobiliari din municipiul Bacău s-au informat cu privire la situația încadrării seismice a imobilelor ce urmează a fi tranzacționate. Însă din lipsa unor informații clare, mulți cumpărători se pot trezi că au cumpărat cu sute de milioane de lei un imobil care să poată fi în pericol de prăbușire la cel mai mic cutremur. „Cu sutele de milioane de lei cheltuite pentru cumpărarea apartamentelor și alte cîteva sute ce ar mai trebui cheltuite pentru consolidarea acestor apartamente, s-ar putea ridica o nouă construcție. Totul ține, pînă la urmă, de necesitatea unei minime informări, dar și de o schimbare de metalitate a locatarilor”, a mai fost de părere Gheorghe Fesan. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns