După finalizarea lucrărilor, poluarea va fi redusă, se vor elimina pierderile, iar consumatorii vor avea parte de cheltuieli mai mici u valoarea investiției depășește 28 de milioane de lei.
Șase centrale termice din municipiul Bacău vor intra într-un amplu program de modernizare, finanțat prin Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu 2007 – 2013, Axa 3, „Racordarea la SA CET a instituțiilor publice”. Centralele au fost puse în funcțiune în perioada 1960 – 1963, iar în prezent funcționează la capacități reduse în zonele mai vechi ale orașului. Este vorba despre centralele CT 1 Parc, CT Colegiul Anghel Saligny, CT Prefectură, CT 2 Miorița, CT 3 Miorița, CT 3/5 Dr. Aroneanu, care în prezent alimentează consumatori casnici, apartamente de bloc și unități social-culturale: școli, grădinițe, licee și Teatrul de Vară.
Uzura avansată a echipamentelor din centralele termice afectează performanțele funcționale și energetice ale sistemelor de distribuție aferente și de aceea apar costuri ridicate ale serviciilor. În plus, sînt și poluante. După reducerea numărului de consumatori branșați, sarcina energetică a fiecărei centrale s-a diminuat și funcționează după un program prestabilit și la capacități reduse. Conductele care formează rețeaua de distribuție a acestor centrale înregistrează pierderi de căldură, deoarece sînt vechi de peste 40 de ani, fapt care a dus la deteriorarea țevilor, izolațiilor și a armăturilor. De asemenea, conductele supradimensiodate duc la stagnări și circulație lentă a agentului termic.
Proiectul de modernizare presupune rețele de termoficare noi, rețele de distribuție modernizate și redimensionate la capacitatea necesară. De asemenea, centralele termice vor fi transformate în puncte termice modulate, dotate cu echipamente moderne și automatizate, dimensionate în funcție de sarcina termică. Pentru acest proiect, „Realizarea de noi siteme de alimentare cu energie termică a consumatorilor racordați la 6 CT existente în municipiul Bacău”, au fost deja aprobați indicatorii tehnico-economici, faza studiu de fezabilitate. Valoarea totală a investiției se ridică la 28,4 milioane de lei, iar durata de implementare este de 22 de luni. Prin acest proiect, care face parte din strategia de alimentare cu căldură a municipiului Bacău, CET încearcă să mențină și să extindă sistemul centralizat de alimentare cu energie termică prin atragerea de noi consumatori.
Ștefan POPA
Lasă un răspuns