Șase medici din județul nostru riscă să își piardă cabinetele și să li se rezilieze contractul de finanțare cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău. Motivul este că acești medici nu au reușit să strîngă încă 500 de pacienți pe liste, adică una dintre condițiile de finanțare. „Numărul minim de asigurați pe care un medic de familie trebuie să îl aibă pe liste este de 500 de persoane. Însă, acești șase medici au în jur de 200 de asigurați pe liste”, ne-a declarat Cecilia Lucaci, purtător de cuvînt la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău. Cei șase medici de familie sînt tineri, iar motivele pentru care nu și-au strîns încă pe liste 500 de oameni sînt diverse.
Antonela Emandachie este, de la 1 octombrie 2004, medic de familie în satul Schitu Frumoasa, din comuna Balcani. Ea este unul din medicii care nu are încă pe liste 500 de pacienți. „Aici era un punct de lucru unde veneau prin rotație doi medici de la alte cabinete. Problema pacienților de pe liste s-a rezolvat luna aceasta și am atins pragul de 500, dar pentru acest lucru a trebuit să umblu din casă în casă. Oamenii sînt destul de timizi și greu de convins, dar încet, încet ne-am învățat unii cu ceilalți”, ne-a declarat medicul Antonela Emandachie. În situația medicului de familie de la Schitu Frumoasa mai sînt doi medici din Bacău și cîte unul din Zemeș, Letea Veche și Dofteana. În aceste localități pacienții s-au înscris deja pe listele medicilor de familie existenți, iar tot ceea ce este nou nu le inspiră încredere. Casa de Sănătate susține că se va implica în sprijinirea noilor medici pentru ca aceștia să depășească pragul de 500 asigurați pe listă. „Noi am fost mandatați și de Direcția de Sănătate Publică, precum și Colegiul Medicilor să îi ajutăm pe acești medici. Vom interveni acolo unde un medic are peste 3.000 de pacienți, iar altul sub 500. La Dofteana, de exemplu, li se explică pacienților care este situația și sînt îndrumați de medicul pe care ei îl știu pe listele celuilalt medic. În aprilie va trebui să se ia o decizie în ceea ce îi privește pe acești șase medici. Sperăm că se va reuși completarea listelor și nu să le reziliem contractele”, a precizat doctorița Cecilia Lucaci.
În județ există și doi medici de familie care au sub 500 de pacienți și nu sînt obligați să atingă acest prag. Este vorba despre două călugărițe, una la Ciolpani, cu circa 100 pacienți pe liste, și cealaltă la Onești, într-o mănăstire catolică, cu circa 200 de asigurați pe liste. Acești doi medici au pe liste numai personalul din lăcașele de cult respective. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns