Organismul Intermediar Regional Nord-Est si Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS-DRU) vizeaza, prioritar, domeniul major al educatiei, un domeniu extrem de sensibil, in care se vorbeste foarte mult, in ultimul timp, de reformare. Ca domeniu de interventie este, aici, cresterea accesului la educatie si formare profesionala initiala in sistem, cresterea calitatii invatamintului superior, dezvoltarea resurselor umane (calitatea predarii in educatie), calitatea formarii profesionale, initiale si continue, si sprijinirea cercetarii prin programe doctorale si postdoctorale.
La nivelul Regiunii Nord-Est au fost depuse spre finantare sapte proiecte in acest program, insumind aproximativ 71 de milioane de lei (11% din totalul alocarii financiare disponibile in prezent pentru regiune). POS-DRU a fost prezentat la sfirsitul saptaminii trecute in regiune. Ele este finantat din Fondul Social European si a fost structurat ca raspuns al provocarilor Romaniei pentru urmatorii sapte ani, pe saste mari prioritati (a saptea vizeaza componenta tehnica a aplicarii programului). Pentru fiecare axa prioritara a fost identificat un domeniu major, in care vor avea loc interventiile. „Daca prima axa de interventie – ne-a spus Adrian Boronea, directorul Autoritatii de Management a POS-DRU – este sistemul eductional in sine, a doua prioritate este corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii, o problema delicata a noastra, si speram ca finantarea prin acest program va aduce un plus acestei corelari, dintre educatie si piata muncii. Aici am identificat problema delicata a tranzitiei catre piata muncii a absolventilor, parasirea timpurie a scolii (intr-un procent foarte mare), dar si cresterea accesului la formarea profesionala continua”.
Parteneriate in formare si educare
A treia prioritate in program este cresterea adaptabilitatii lucratorilor si intreprinderilor, cresterea competitivitatii lor si sprijinirea efectiva a intreprinderilor si a lucratorilor in promovarea adaptabilitatii. „Am considerat – a precizat Adrian Boronea – ca infiintarea de parteneriate si sprijinirea ONG-urilor si partenerilor sociali este extrem de importanta, mai ales ca problema parteneriatului se pune foarte serios la nivelul Uniunii Europene. Exista comunitati de practica pentru incurajarea schimbului de experiente pozitive in dezvoltarea parteneriatelor. Avem o axa prioritara dedicata serviciului de ocupare din Romania si vrem sa modernizam serviciul de ocupare printr-o crestere a calitatii serviciilor oferite de agentiile de profil (nationala si judetene). A cincea prioritate este promovarea masurilor active de ocupare si ne-am concetrat pe doua grupuri tinta extrem de importante, pentru a avea un acces mai usor la piata fortei de munca din Romania. Ne concentram si asupra somerilor tineri si a celor de peste 45 de ani, considerate grupuri speciale”. Al doilea domeniu de aici se refera la zonele rurale, caracterizate prin ocupatiile in agricultura de subzistenta, pentru ca persoanle din domeniu sa fie indreptate catre servicii, constructii, catre meserii neagricole.
Programe pentru grupurile defavorizate
A sasea prioritate este promovarea incluziunii sociale, ca factor de crestere economica. se va insista pe dezvoltarea economiei sociale (oferirea de locuri de munca pentru grupuri defavorizate, imbunatatirea accesului si participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii – romii, persoanele cu dizabilitati si tinerii peste 18 ani care parasesc sistemul de protectie a copilului din Romania. „Promovarea egalitatii de sanse pe piata muncii este un alt domeniu, in care ne adresam in special femeilor. Vom sprijini acest grup tinta pentru o mai buna integrare pe piata muncii – a mai spus directorul Autoritatii de Management. Al patrulea domeniu major de interventie (initiative transnationale inclusiv pentru o piata a muncii) se adreseaza unor experiente ale unor state membre. Vom sprijini firme, ONG-uri, institutii publice, in schimburi de experienta cu institutii similare din spatiul european.
Lasă un răspuns